Kedves olvasók, ma én jelentkezem „kocka” sorokkal, most kicsit népszerűbb témával kapcsolatban, a Facebookról. Mivel nekem is gondot okozott pár Facebook beállítás alkalmazása, ezért összegyűjtöttem nektek pár tippet, ami hasznos lehet, ha nem szeretnél mindent elmondani, megmutatni magadról a nyilvánosság előtt.

Először kezdjük a biztonsági beállításokkal.

Alaphelyzetben belépünk Facebookra az e-mail címünkkel és jelszavunkkal, ezután megjelenik előttünk az üzenőfal, ahol ismerőseink frissítéseit láthatjuk. Ezután a jobb felső sarokban fel fog tűnni a nevünk, mellette a „Kezdőlap” menüpont és emellett pedig egy lefele mutató háromszög. Ha a háromszög fölé irányítjuk a kurzorunkat, akkor egy mutató kéz fog megjelenni. Ha erre kattintunk, akkor megjelenni egy lista, amiben elérhetjük az adatvédelmi beállítások menüpontot, ami főként rejti a biztonsági beállításainkat.

Itt meg fog nyílni előttünk az adatvédelmi beállítások módosításának lehetősége.

Az első lehetőségünkben, a „kezeld a az alapbeállításaidat” címszó alatt, az üzenőfalunkra önmagunk által küldött állapotfrissítéseink, fényképeink nyilvánosság számára való megjelenést tudjuk szabályozni. Itt 3 lehetőség közül tudunk választani: „nyilvános”, „ismerősök” és „egyéni”. Érdemes az „ismerősök” lehetőséget választani, mert így csak az ismerőseink láthatják az üzenőfalunk frissítéseit. A „nyilvános” beállítás alkalmazásánál bárki láthatja az eseményeinket, ami véleményem szerint, nem túl előnyös, ha nem akarunk mindenki számára nyitott könyvé válni. Az „egyéni” beállítás alatt van lehetőségünk korlátozni azokat a személyeket (akik ismerőseink), akiknek nem akarunk megmutatni minden adatlap frissítésünket. Másképpen fogalmazva, itt lehetőségünk van nem kívánatos ismerőseink letiltására.

Második lehetőségünkként tudjuk szabályozni azt, hogy hogyan lépünk kapcsolatba másokkal, tehát ki találhat meg bizonyos adatok alapján Facebookon. Itt lehetőségünk van szabályozni azt, hogy ki kereshet ránk a nevünk alapján,” Ki találhat meg a megadott e-mail címed vagy telefonszámod alapján?”, „Ki küldhet neked ismerősnek jelölést?”, illetve, „Ki küldhet neked facebook üzenetet?”.

Harmadik lehetőségünkben a megjegyzésekben és fényképeken történő megjelöléseket tudjuk szabályozni. Mint a menüpont alatt is található rövid ismertető is bemutatja: „Szabályozd, hogy mi történjen, amikor egy ismerősöd megjelöl téged vagy egy tartalmadat, vagy bejegyzést tesz közzé az Idővonaladon”. Itt szabályozni tudjuk, hogy ki írhat az üzenőfalunkra, hogy ki láthatja, amit mások írnak a mi üzenőfalunkra, kik láthatják azokat a bejegyzéseket, amikben meg vagyunk jelölve,stb. Illetve itt tudjuk beállítani azt is, hogy előbb eldönthessük, hogy meg akarunk – e jelenni egy bejegyzésben vagy egy képen.

További beállításokban lehetőségünk van a korábbi bejegyzések nyilvánosságának korlátozására. Ami azt jelenti, hogy az adatvédelmi beállításaink módosítása előtt megosztott bejegyzéseinkről tudunk dönteni. Ha a „limit old post” menüre kattintunk, akkor a korábban beállított alkalmazásokat tudjuk használni a korábbi bejegyzéseinkre egy kattintással. Azonban ha erre kattintunk, és mégis úgy döntünk, hogy egy-egy eseményt szeretnénk mégis megosztani mindenkivel, akkor csak egyszerűen visszakeressük és átállítjuk szintén a bejegyzés mellett található lefele mutató háromszög alatt.

A letiltott személyek és alkalmazások menüpont alatt tudjuk egy-egy ismerősünket, illetve alkalmazást letiltani. Ez azt jelenti, hogy az adott személyt letiltunk, akkor már nem válik ismerősünkké és a továbbiakban nem is léphet kapcsolatba velünk.

Az alkalmazás letiltása menüpont alatt tudjuk szabályozni azokat az ismerőseinket, akik nagyon játékosak és mindig játékfelkéréseket küldenek nekünk. Itt be tudjuk írni a nevét és tőle már soha többet nem kapunk játékfelkérést.

Ha valakinek az esemény meghívásait szeretnénk blokkolni, akkor szintén van lehetőségünk rá, a block event invites menüpont alatt.

Block apps menüpont alatt bizonyos alkalmazásokat tudunk tiltani, így ezek nem léphetnek velünk kapcsolatba soha többet, és nem is férhetnek hozzá a magánjellegű adatainkhoz. Ez igencsak hasznos lehet, ha az adathalászok ellen akarunk tenni.

Ezen a menüponton belül ez volt az utolsó beállításunk. Most következzen az általános fiókbeállításokon belüli biztonsági beállítások. Ezt szintén ugyanúgy tudjuk elérni,(belépés után, jobb felső sarokban a „Kezdőlap” melletti lefele mutató háromszög), azonban most a fiókbeállítások menüpontot választjuk.

Első lehetőségként a biztonságos böngészés bekapcsolása jelenik meg. Ezt érdemes alkalmazni, mert így a különböző alkalmazások nem tudnak adatokat gyűjteni a gépünkről.

Második lehetőség: Bejelentkezési értesítők.

Itt kérhetjük, hogy a Facebook küldjön nekünk e-mailt, ha egy olyan eszközről próbáltunk bejelentkezni, ahonnan még sohasem. Ez hasznos értesítő lehet abban az esetben, ha valaki megpróbálja feltörni a regisztrációnkat, így nyomon tudjuk követni, hogy hol és mikor történt ez.

Harmadik lehetőségünkben a bejelentkezés jóváhagyását tudjuk beállítani. Ami annyit jelent, hogy ha a Facebooknak ismeretlen számítógépről (ha korábban elmentettük a fő bejelentkezési helyeinket), akkor SMS jelszót kér tőlünk, amit a megadott telefonszámra kapunk meg. Ez néha okozhat gondot, például olyan esetekben, mikor nem kapjuk meg a jelszót időben, ilyenkor nem tudunk belépni. De ez egyre ritkábban fordul elő, az esetek többségében pár percen belül megkapjuk. Javasolt beállítani, mert így csak mi tudunk bejelentkezni, illetéktelenek nem.

Negyedik opció: Alkalmazás jelszavak.

Az alkalmazás jelszavak létrehozása olyan esetben javasolt, ha nem akarjuk, hogy bizonyos alkalmazások tudtunk kívül használják a Facebook profilunkat.

Ötödik lehetőség: A felismert eszközöket tárolja el. Tehát, ha aktiváltuk a bejelentkezés jóváhagyását, és megpróbálunk bejelentkezni valahonnan, megkaptuk az SMS jelszót, meg is adtuk a bejelentkezéskor. Akkor a Facebook felkínálja a lehetőséget, hogy elmentsük a számítógépünket valamilyen név alapján (pl. „otthon” , „munka” stb). Ha ezek közül többet már felhalmoztunk és tudjuk, hogy bizonyos helyekről már nem jelentkezünk be, akkor ezeket érdemes törölni. Ha elmentettünk egy számítógépet a bejelentkezéskor, akkor ott már nem fogja újra kérni a jelszót. Kivétel, ha a böngészőnk előzményeit töröltük (akkor újra fogja kérni az SMS jelszavas megerősítést).