2011 Karácsonyi ajándék ötlet tipp #2: Játék

Informatikusok, Játékosok, és egyéb számítógépes emberek. Azon csoport ez, akiknek igen nehéz karácsonyra ajándékot venni, főleg ha az ember nem túlzottan van otthon a számítástechnika világában. Ezért kitaláltam, hogy karácsony előtt pár ötlettel ellátom olvasó közönségemet. Előző ötlet tippem egy könyv ajánló volt. Kézen fekvően adódik az ötlet, ha számítógépes ember, akkor játékot neki.

Játék vásárlás előtt meg kell jegyeznem, hogy ezen ötletet csak akkor ajánlom, ha akinek szánjuk a játékot viszonylag új (max 1,5 éves) számítógéppel rendelkezik, mivel a játékok rengeteg erőforrást emésztenek fel. Amennyiben nem PC-n játszik az illető, akkor sincs gond, hiszen a legtöbb játék elérhető XBox 360-ra és Playstation 3-ra is. Ezen ajánlóban szerepelni fognak régebbi játékok is, valamint idei játékok is. Árban igen eltérőek lehetnek. Sokat jelent a jól megválasztott bolt, bár az új játékok áraiban nincs sok eltérés boltonként. Az itt említett játékok egyike sem gyerekeknek szól. Nagy többségük 16+/18+ minősítést kapott.

1. Kategóra: Lövöldözős Játék, azaz FPS

Call of Duty: Modern Warfare 3 és Battlefield 3.

Ezen játékok biztos sikert aratnak a fa alatt, amennyiben a cél személyünk szereti a háborús dolgokat. Idei játékok, sok super és hiper market katalógusában reklámozzák őket. (A Modern Warfare 3-at még moziban is! És ez nem vicc)

Serius Sam HD és Serius Sam 3 BFE

A Serius Sam anno 2001 környékén jelent meg, jellemzője az volt, hogy hatalmas bejárható területek, retró FPS hangulat rengeteg ellenféllel. Nagyjából 1 évvel ezelőtt ismét kiadták a játékot jobb grafikával. A 3. Rész nem rég jelent meg. Nagyon jó kritikákat kapott. Klasszikus FPS hangulat még mindíg, rengeteg ellenfél, heavy metal, macho beszólások, mindent elpusztítani ami rajtunk kívül mozog. Kb. így tudnám röviden összefoglalni. Vagy használhatnám a szlogent is: “No cover, all men”

Két gond van a játékkal azonban: Csak PC, valamint csak Steam bolton keresztül vásárolható meg kizárólag csak letöltés formában. Ez gondot jelenthet azoknak, akiknek nincs dombtornyomot bankkártyájuk.

Crysis és Crysis 2

Anno a Crysis az első DirectX 10 grafikát használó játéknak lett beharangozva. Az első részét egész olcsón meg lehet kapni bármelyik bevásárló központban. Idegenek, futurisztikus fegyverek, nano technológia, látványos grafika és fizika. A második rész idén jelent meg. Még látványosabb grafika, tűrhető történet, baromi jó zene. (korábbi írásaim róluk)

Portal és Portal 2

Ezek inkább nem is lövöldözős játékok, hanem inkább belső nézetes ügyességi játékok. Az első rész anno az Orange Box részeként debütált. Viszonylag elég rövid lett, azonban hatalmas rajongói táborra lelt. A Második rész idén jelent meg. Nagyjából 4-5 óra fejtörés, online kooperatív mód, nemsokára megjelenő pályaszerkesztő, ingyenes DLC jár vele, poénos. Az első rész elvétve még megtalálható 1-2 bolt polcán. Steam-en megvásárolható még, 1-2 hónapja talán ingyen is letölthető volt.

2. Kategória: Stratégia

Starcraft 2

2010-es év játéka az IGN szerint PC kategóriában. Rengetegen várták a folytatását a Blizard 1997-ben megjelent, mára már kultikus stratégiai játékának. Sokaknak egyet jelent a Starcraft név a stratégiával. Koreában nagyon kedvelt játék. Az ottani TV adók szoktak közvetíteni Starcraft bajnokságokról is rendszeresen.

Red Alert 3

Ismételten egy kultikus stratégiai játék folytatása. Egész olcsó pénzért kapható már ez a remek játék. Bővebb ismertetőnek itt egy korábbi írásom

3. Kategória: Szerepjátékok

Mass Effect és Mass Effect 2

Amennyiben a kiszemelt célszemélyünk szereti a Star Trek-et vagy a Star Warst, akkor jó esélye van hatalmas siker aratásra a fa alatt a Mass Effect-nek. A második rész a 2010-es évben az IGN Top 10-es játékok listáján igen sok kategóriában első helyet szerzett. Az év játéka csak a Starcraft második részének megjelenése miatt nem lett PC-n. XBox 360-on az lett. Playstation 3-ra csak idén januárban jelent meg. Az első részt kicsit nehéz már beszerezni, de ha sikerül akkor olcsón beszerezhető a második résszel egyetemben. További extra, hogy az első rész végigjátszása után a mentéseink importálhatóak a második részbe. (Korábbi írásom róluk)

Dragon Age és Dragon Age 2

A Bioware másik nagy szerepjátéka a Mass Effect mellet. Az első rész viszonylag olcsón beszerezhető a kiegészítővel együtt. A második rész idén jelent meg, rajongók és ismerőseim szerint akik játszottak velük nem lett olyan jó a második rész, mint az első.

Deus Ex: Human Revolution

Idei év játéka számomra. Érdekes téma, érdekes megoldások, jó zene. Nemrég jelent meg az első komolyabb DLC kiegészítő hozzá. Korábbi írásaimból kiderül róluk sok minden.

4. Kategória: Humble Bundle

Külön kategóriába tettem, mivel itt sokféle játékok szoktak megfordulni. A Humble Bundle lényege, hogy független (Indie) fejlesztők játékait tudjuk megvenni annyi pénzért, amennyiért akarjuk őket. Ezen pénz egy része jótékonysági célokra megy. A játékok Windows és OSX mellet elérhetőek Linux-ra is. Weboldaluk: http://www.humblebundle.com/

+1 Kategória: A Kerülendő

Talán a legfontosabb. Ezen kategóriában szereplő játékok nem fognak sikert aratni. Játékok esetén is érvényes az olcsó húsnak híg a leve mondás. Sok a rossz játék. Főleg Hipermarketekben lehet velük találkozni. Elég sok formában és csomagolásban jönnek. Általánosságban 2 szabályt érdemes követni:

  1. Amihez a City Interactive-nak köze van valamilyen formában kerülendő (hogy miért lásd 2. pont)
  2. Amely játék szerepel a Rossz PC játékok videók között kerülendő. (Sok tesztelt játéknak köze van a City Interactive-hoz)
  3. Persze van az a kategória, ami annyira rossz, hogy már jó. Ilyen például a Big Rigs over the road racing és a Mesterlövész.