A merevlemez belülről

A héten pakolásztam a régi cuccaim között és találtam 3db régi, kis kapacitású merevlemezt, amik eddig kb. a szekrényemben porosodtak. Anno egy ismerőstől hoztam el, mivel ő azt mondta neki már nem kell. Én meg gondoltam jó lesz valamire. Mivel azt se tudtam működnek e, ezért nekiálltam őket lepróbálni. A 3-ból kettő tökéletesen működik is, azonban egy sajnos nem. Az író-olvasó fej meg sem mozdul a lemezen, csak kattog. (utólag derült ki, hogy nem tud megmozdulni) Így mivel már csak maximum billegő szék/bútor alá lett volna támasztéknak a szerencsétlen lemez, és mivel a húgom mondta, hogy még nem látott ilyent szétszedve, ezért a boncasztalon végezte a lemez 🙂


A működési elvről nem nagyon akarok írni, mivel már volt valaki olyan rendes, hogy a wikipedia-ban összehozott róla egy értelmes leírást, ezért csak idézni fogom az ide vágó részt: (A teljes cikk itt található meg)

“A merevlemez (az angol elnevezés alapján hívják winchester-nek is) berendezés, mely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír, vagy olvas. A lemezek állandóan forognak, forgási sebességüket rpm-ben adják meg (Rotation Per Minute, azaz fordulat per perc; általában 5400 – 7200, SCSI csatolásúaknál 10 000 – 15 000 közötti). A fej körülbelül 1 (Hitachi, régebben IBM meghajtókban 0,19) nanométeres légpárnán repül a lemezek felett, ezért egy apró porszem is tönkreteheti azokat! Összeszerelésük ezért speciális körülmények között, pormentes üzemcsarnokban, úgynevezett tisztatérben történik. Egy winchesterben több lemez is van: mindegyikhez két fej tartozik: alul-felül egy. Mivel az azonos fej, és lemezszámú meghajtók kapacitása eltérő lehet, a végleges kapacitást és az adattárolásra használt területeket a gyártás során, úgynevezett szervóírással alakítják ki. A HDD-beli lemezeket azonos központú, különböző sugarú körök tagolják, ezeket sáv-oknak (track-eknek) nevezzük. A sávok azonosítása számokkal történik, a legkülső sáv a 0-s sorszámú. Azokat a sávokat melyek egymás alatt helyezkednek el cilinder-nek nevezzük. A sávokat tovább lehet bontani ún. szektor-okra. Ezeket is sorszámozzák, ezek eggyel kezdődnek. A könnyebbség kedvéért a winchester 3-4 szektort együtt szokott kezelni, ezek a szektorcsoportok, a cluster-ek.”

Mivel én már csináltam ilyent és nekem már nem poén egy HDD szétszerelése, ezért húgom végezte el a boncolást, de inkább jöjjenek a képek:)