Age of Empires I és Windows 7

Régóta szerettem volna már nosztalgikus okokból Age of Empires I-et játszani, azonban mivel a játék anno 1997-ben Windows 95-re jelent meg nem gondoltam volna, hogy sikerül futásra bírni a 64 bites Windows 7 rendszeremen. Már csak azért sem gondoltam volna, mivel XP alatt is elég érdekesen futott anno a program.

Első kísérletben Microsoft Virtual PC alatt akartam futtatni a programot, de sajna ez nem jött össze, mivel a Virtual PC nem szereti ha egy program felbontást vált. Age of empires, meg mivel nem mai játék 640×480-as felbontást használ 256 színnel. Ez akkoriban általánosan elterjedt formátum volt. Maga a játék motor 1024×768-at tud maximum 256 színben, de a menü mindenképpen 640×480-ban fog futni.

Ezután egy darabig jegeltem a dolgot. Azonban a hétvégén gondoltam egy nagyot. Kipróbálom Windows 7 alatt kompatibilitási módban. Úgyis pár ismerős panaszkodott, hogy semmit se ér. Gondoltam jó teszt lesz 🙂 Ha ezt tudja futtatni, akkor ér is valamit a dolog. Első körben kudarc lett a dologból. Fekete képernyő és rendszer fagyás. ALT+CTRL+DEL hatástalan.

Második próbálkozásnál az explorer.exe-t kilőttem a feladatkezelőből, mivel anno Age of empires II-höz ezt javasolták furcsa szín problémákra. Csodák csodájára itt is működik a dolog. Explorer.exe leállítása után ismét futtatva a programot kompatibilitási beállítások mellet fut a program és játszható is. CD olvasási hiba miatt 1x sikerült megfagyasztanom a programot, de miután Image drive-ba másoltam a cd-t ilyen problémák sem voltak.

Szóval összegezve: A kompatibilitási mód valóban hasznos és működőképes. Használatához azonban nemárt néha napján Windows Update-et futtani, mivel szoktak kompatibilitási mód frissítések is jönni a rendszerhez.

Az explorer.exe leállítása azért szükséges, mert Windows 7 esetén a tálca mindig minden program fölött jelenik meg, és ez játéktól függően galibákat tud okozni, főleg ha a játék nem 32 bites színmélységet használ. Age of Empires II esetén pl a menüben furcsa, szivárvány szerű szín hatást okoz. Mivel lusta ember vagyok, ezért manuális explorer leállítás és újraindítgatás helyett készítettem egy programot erre a célra. Nézzük mit is tud:

  • Tetszőleges exe futtatása adott paraméterekkel
  • A futtatott program / program kilépése esetén elindítja az explorer.exe-t ha az nem futna
  • Manuális Explorer.exe újraindítás
  • Adminisztrátor módban újraindítható a program, közvetlenül a menüből
  • 32 bites és 64 bites változatok 🙂
  • forráskód mellékelve

Képernyőkép a programról:

Letölteni innen lehet

Age of Empires esetén használt kompatibilitási mód beállításaim:

Ezek közül nem mindegyik lenne szerintem szükséges, de nem volt kedvem végig kísérletezni őket.

Végezetül egy videó, hogy valóban futtatható 🙂

A videó Nokia 5800-val készült, ami meg is látszik a minőségen. Sajna Fraps-el nem tudtam felvenni a programot, mivel használata szintén fagyást okozott. Játék közben 1x megfagyott a program, mivel nem mai darab a cd amiről próbáltam játszani. Image-ként futtatva azonban semmi gond nem volt tapasztalható.