Aláíratlan Driver telepítése

A Windows korábbi változatai is figyelmeztettek, hogy az aláírással nem rendelkező illesztőprogramok használata lehet, hogy nem egy jó ötlet. A Windows 8 nem csak figyelmeztet erre, egyszerűen nem telepíti az olyan illesztőprogramokat amelyek nem rendelkeznek digitális aláírással. Kis trükközéssel azonban előhozható egy rejtett opció amely segítségével mégiscsak telepíthető egy alá nem írt illesztőprogram.

Mielőtt belevágnánk, egy pár szót szólnék arról, hogy miért fontos az aláírás. Egyrészt garancia arra, hogy a telepíteni kívánt illesztő biztosan működni fog a rendszeren, valamint garancia arra is, hogy az illesztő nem hordoz magában kártékony kódot (Vírust és egyéb fincsiségeket).

Ha egy illesztő nincs aláírva, akkor nem tekinthető 100%-nak, hogy működni fog a rendszeren. Ezért aláíratlan illesztőprogramok telepítésénél benne van a pakliban az, hogy a rendszer instabillá/használhatatlanná válik, amit esetlegesen csak egy újratelepítés hoz helyre.

Ezen tények ismeretében vágjunk is bele a dologba.

Először a gépház alkalmazást kell megnyitnunk. Ezt a legegyszerűbben úgy érjük el, hogy a jobb oldali panelen a beállításokra kattintunk, majd legalul a gépház opciót válasszuk ki.

Gépház elindításaA gépház rengeteg beállítási lehetősége közül az általunk keresett az általános lap legalján kapott helyet. A beállítás neve Speciális rendszerindítás. Az újraindítás gombra kell kattintani. Ekkor a rendszer ténylegesen még nem indul újra, de egy olyan állapotba lép, ahonnan csak újraindítással lehet kilépni. Így mielőtt rákattintunk érdemes menteni a folyamatban lévő munkánkat.

Speciális rendszerindítás

A következő képernyőképek minőségéért elnézést kérek, fényképezőgéppel készültek és nem a legjobbak minőség tekintetében, azonban a lényeg többé-kevésbé kivehető rajtuk.

A gombra kattintás után egy szép kék háttéren kapunk egy három elemű menüt. Itt a Hibaelhárítás menüelemet kell választani.

P1050617

A Hibaelhárítás menün belül a speciális lehetőségeket kell kiválasztani

P1050618

Ezen belül pedig az Indítási beállítások menüpontot.

P1050619

Az Indítási beállítások menüponton belül pedig az Újraindítás gombra kell kattintani.

P1050620

Ezután a Windows betöltése előtt meg fog jelenni egy menüpont ahol kiválasztható egy olyan rendszerindítás, amiben kikapcsolt az illesztőprogram aláírás ellenőrzés. Azonban ez nem örökre kapcsolja ki az ellenőrzést, hanem csak egy indítás erejére. A következő indításkor, ha nem speciálisan indítjuk el a rendszert ismét életben lesz az ellenőrzés.

Azonban ez a telepített illesztőprogramokat nem befolyásolja, csak az újak telepítését nehezíti meg. Feltéve, ha azok nincsenek aláírva.