Android navigáció

Volt Nokia tulajdonosként a legkellemetlenebb dolog az Android-ra váltásban az volt, hogy erre a platformra nincs Ovi Maps, amely ár (ingyen)/érték arányban verhetetlen a mobil navigáció terén. Ebben az írásban az Androidon elérhető navigációs programok egy részét mutatom be.

Google Maps

Play áruház link

A Google navigációs és térkép programjának egyetlen hátránya, hogy nem tud offline navigációt. Pontosabban tud, de majdhogynem használhatatlan ilyen célra, mivel csak kiválasztott országokban (Magyarországon jelenleg nem) működik limitált területen. Szóval egy egész országtérképet nem tudunk vele leszedni egyszerre. Így folyamatosan mobilinternet kapcsolatra szorulunk, ami nem lenne akkora gond, ha itthon a legeldugottabb puszta közepén is működne valamilyen szinten a dolog. Azonban sajnos itthon vannak olyan területek, ahol nem hogy mobilinternet nincs, hanem térerő se nagyon. És akkor még nem említettem a külföldi adatforgalmi roaming díjakat. Összegezve: városon belül és nem külföldön hobbi navigációra bőven jó, komolyabb dolgokra sajnos nem. Pedig a térképek jók.

Sygic: Voucher Edition Android

Play áruház link

A Sygic navigációs programmal 2012-ben találkoztam egy rövid időre. Akkor a szoftvernek voltak apróbb hibái, de ezeket gyanítom javították óta. Ami különösen tetszett benne, az a letöltő programja, ami WLAN-on keresztül frissíti a térképeket, nem kell hozzá PC program. Egyetlen hátránya az új változatának, hogy nincs belőle ingyenes, 9900Ft körül mozog az ára. Ezért a pénzért azonban teljes Európa térképet kap az ember. Pozitívum, hogy Google Play-en keresztül frissít, így nem kell szórakozni a manuális telepítésekkel.

iGo

Ha navigáció, akkor sokaknak a válasza egyértelműen az iGo. Remek program, csak egy a baja: hivatalosan android verzió nincs, pontosabban van akinek van, van akinek nincs. Ez a faramuci helyzet abból adódik, hogy a program fejlesztője ugyan készített belőle Android verziót, nem minden készülék támogatott, csak pár olyan, amire előtelepítve árulták/árulják. Egyszerű Google keresés után millió+1 változatát lehet megtalálni androidra. Természetesen egyik sem legális és elég kicsi az esélye, hogy problémamentesen működjön a nem támogatott készülékeken. Talán a helyzet a jövőben változik.

BE-ON-ROAD

Play áruház link

Jelenleg ezt a navigációs megoldást alkalmazom. Eddig bevált. Két üzemmódja van: fizetős és ingyenes. A fizetős változat kereskedelmi térképeket használ, amelyek pontosabbak, jobbak. A térképek az alkalmazáson belül vásárolhatóak meg, WLAN-on töltődnek az eszközre. Ingyenes térkép szolgáltatásként a program az OpenStreetMap.org térképeket alkalmazza. Ezen térképeknek van hátulütője. Közösségi alapon készülnek, így nem éppen a legpontosabbak, viszont meglepő módon egészen használhatóak.

Külön érv, ami a program mellett szól számomra, a térképválasztási lehetőség. Hasonló megoldással még nem találkoztam navigációs szoftver esetén. A kereskedelmi térképek ára 10 ezer forint körül mozog, és természetesen ezért a pénzért teljes Európa térképet kapunk.

A programról néhány képernyőkép:

Screenshot_2013-09-08-12-01-32 Screenshot_2013-09-08-12-01-51 Screenshot_2013-09-08-12-02-15 Screenshot_2013-09-08-12-02-39 Screenshot_2013-09-08-12-03-03

Egyéb megoldások

Természetesen millió + 1 egyéb navigációs program van még Androidra, azonban ezeket végigtesztelni szinte lehetetlen kihívás. Az ingyenes programok többsége az OpenStreetMap.org térképeket használja, így olyan sok különbség a tudásukban nincs. Programok keresgélése közben találtam rá a http://navigyurci.hu/ oldalra, ahol kifejezetten GPS és navigációs program tesztek vannak. Az oldal készítője külön Android kategóriát is üzemeltet. Érdemes megtekinteni.