Androidról Windows Phone-ra

Elsődleges telefonomon Windows Phone-ra váltottam, egy Lumia 735 társaságában több okból kifolyólag, amik kiderülnek ebből a bejegyzésből.

Azelőtt egy Samsung gyártmányú Androidos telefonom volt, ami jól kiszolgált ~3 évet, szóval igazából érett volt a cserére, de nem azért mert lassú volt, hanem azért, mert a telefon megjelenése után kb 1 évvel már semmiféle eszköz támogatás nem volt a készülékre, ami megragadt az Android 2.3 világában, holott a vas képes az Android 4 futtatására is, csak éppen ehhez barkácsolgatni kellett volna, ami vagy sikerrel jár, vagy nem.

Végső soron nem ez a fő oka annak, hogy Android-ról átváltottam. A fő ok az 5.x Android.

A tablet gépemen megjelenés óta használom az 5.x szériát, amiről szeretnék jót mondani, de sajnos nem tudok. Visszalépés szerintem a 4.x irányhoz képest a szétbarmolt értesítési rendszer és az elbarmolt gyors beállítási rész. Persze lehet kapni 4.x verzióval szerelt készülékeket, de azzal megint úgy járnék, mint anno a 2.3-al szerelt készülékkel.

Másik érv az Android ellen az volt, hogy a gyártók szétbarmolják a rendszereket. Ahány gyártó, annyi hülyeséggel szétszabdalt Android, tele olyan alkalmazásokkal, amit lehet a büdös életbe nem fogok használni, de nem lehet egyszerűen leszedni, csak barkácsolással. Persze lehet rootolni a készüléket, de ez megint csak aggályos, mivel vagy ugrik a garancia, vagy nem. Minden azon múlik, hogy ki és hogy értelmezi a garanciális feltételeket.

Ezen problémák persze elkerülhetőek, ha az ember jól választ telefont, mondhatni “tudni kell telefont venni”.  Igen, csak a normális, nem barmolt készülékek, a Nexus irány itthon majdhogynem a megfizethetetlenül drága kategória. A One+1 meg a Cyanogen-es kavarás óta számomra nem nyerő, így az is kiesett opcióként.

Az Android kihullásával két opció maradt: iOS és Windows Phone. Az iOS csak Apple, ami indokolatlanul túlárazott, másrészt pedig biztonságilag egy hulladék és ez tény, ezen pedig a “Gondolkodj másként” szlogen és az Apple életérzés sem tud változtatni.

Szóval maradt a Windows Phone. A választott Lumia 735 korrekt árazású, illetve az árhoz képest komoly vasat kap az ember. Az operációs rendszer tény, hogy nem tökéletes (a csengőhang beállítási mód borzalmas), de komoly baja nincs. Működik. Persze nem annyira személyre szabható, mint egy Android rendszer, de hozzá lehet szokni. Cserébe viszont gond nélkül működik már vagy két hete folyamatosan bekapcsolva. Eddig nem tapasztaltam lassulást, illetve egyéb kellemetlenségeket. A későbbiekben kíváncsi vagyok, hogy hogy fog változni a véleményem. Egyenlőre tetszik 🙂

lumia735

A készülék mellett számomra nagy érv volt az ajándék vezeték nélküli töltő és az ilyen töltés lehetősége. Ennek alapfelszereltségnek kellene lennie minden telefonban az a véleményem, mivel a MicroUSB mindenre jó, csak arra nem, hogy hosszútávon telefont töltsünk vele.

A névjegyek és a fiókok beállításával abszolúte nem volt probléma, a Google postafiókot gond nélkül beolvasta, így a vele érkező névjegyeket is.