Anonim böngészés TOR segítségével

A SOPA és az ACTA mizéria kapcsán talán tényleg beköszönt a cenzúrázott internet korszaka egy csomó “demokratikusnak” nevezett országban is. Jobb félni, mint megijedni a közismert mondás szerint. Ezért a mai írásban arról lesz szó, hogy miként is böngésszünk anonim módon az interneten.

Az eljárás igencsak egyszerű, nincs szükség mágiára a működéshez. A TOR Project régóta a webes anonimitást hivatott megvalósítani. A szolgáltatás lényegében egy proxy hálózat, amelyen átirányítva jutunk hozzá a kívánt weblap tartalmához. Ez persze problémás lenne, ha az egész nem lenne titkosított. De mivel titkosított az adatforgalom teljesen, így nincs gond. A szolgáltatás működéséről egy hosszú, ám nagyon részletes angol összefoglaló az alábbi címen található: https://www.torproject.org/about/overview.html.en

A szolgáltatás használatához egy kliens programra van szükség, valamint szükség van a böngészőnk néhány beállításának megváltoztatására. Azonban ennek macerás mivolta miatt (mivel nem biztos, hogy minden oldalt anonim módon akarok nézni) a készítők kínálnak egy saját előre beállított böngészőt.

Ez az előre beállított böngésző lényegében egy Firefox egy másik témával és márka jelzéssel. Plusz pont a Windows verzió számára, hogy nem a legelavultabb. Jelenleg 10.0-ás ágon alapul, míg a legfrissebb Firefox a 10.0.1.  További extra, hogy a program telepítést nem igényel, akár pendrive-ról is futtatható.

Természetesen elérhető egy rendszer szinten telepíthető program is, amivel megoldható, hogy ne csak a böngészésünk legyen titkosítva, hanem bármilyen tetszőleges programunk. Ennek beállításához részletes útmutatót kínálnak Windowsra, Linuxra és Mac OS-re is:  https://www.torproject.org/docs/documentation.html.en

Maga a böngésző program a https://www.torproject.org/download/download-easy.html.en címről tölthető le. A Windows változat 20,2 MB-ot foglal. Kicsomagolás után durván 100 Mb helyet foglal el.

A titkosított böngészés a “Start Tor Browser.exe” fájl megnyitásával indul. Ennek hatására elindul a TOR hálózat kliens programja, amely az útvonal választásért és titkosításért felelős. A kapcsolódás némi időt vesz igénybe.

Ezután elindul a módosított Firefox böngésző. Amennyiben Firefox-ot használunk amúgy is net böngészésre, akkor a TOR használata előtt be kell zárnunk a normál Firefox böngészőt, mert nem fut máskülönben a program. Apró szépséghibája a programnak, hogy Windows 7 alatt a minimalizálás, maximalizálás és bezárás gombok valamiért feketén jelennek meg. Ezt leszámítva tökéletesen működik.

A böngésző elindítása után egyből egy információs ablakra jutunk, amely megerősíti, hogy titkosítottan böngészünk. A böngésző bezárásakor a kliens automatikusan bontja a kapcsolatot a hálózattal.

Apró zavaró tény a lassúság, valamint a FLASH lejátszó hiánya. Utóbbi gyorsan orvosolható a hordozható böngészőkbe szánt flash telepítésével. Ez beszerezhető némi Google után erről a címről: http://notepad.patheticcockroach.com/2243/flash-11-for-portable-browsers-32-and-64-bits/ (telepítés után külön engedélyezni kell a böngészőben, mert alapértelmezetten letiltja)

A Lassúság szemléltetésére méréseket végeztem. A Bal oldali képen a Normál sávszélességem van, míg a jobb oldalon a TOR hálózat sebessége. A Mérést úgy végeztem, hogy a TOR böngészőben meglátogattam a Speedtest.net oldalt, majd a legközelebbi szerverrel teszteltem. Ez éppen Boston volt. Ezután egy TOR nélküli böngészőben szintén elvégeztem a tesztet ugyan azzal a szerverrel. A Bal oldali képen a TOR nélküli sebesség látható, míg a jobb oldali képen a TOR használatával mért sebesség.

 

Kiegészítés 2012-04-10:

Egy olvasóm anonim módon igencsak bunkó hangnemben felhívta a figyelmemet egy fontos apróságra. A Flash azért került kihagyásra elsősorban a böngészőből, mivel a Flash player licenc szerződése nem igazán engedi meg azt, hogy a hivatalos Flash telepítőn kívül más program telepítse azt. Ennek oka abban keresendő, hogy egyéni telepítéseknél nincs meg az automatikus frissítés lehetősége, ami elsősorban a biztonsági hibák miatt lenne fontos.

Ezen tény miatt nem található Flash beépülő a Portable Firefox-ban. A Tor böngésző kiadás a Portable Firefox-ra épül, ezért nincs benne, továbbá az miatt sincs, mivel a TOR program készítői nem tudnak a Flash minden egyes apró módosítása esetén adaptálódni a beépülő minden hülyeségéhez. Ezt a munkát természetesen az is nagyon megnehezíti, hogy nem látnak bele a forráskódjába és normális implementációs dokumentum sincs róla (Mivel kereskedelmi termék és ipari titoknak minősül a forráskódja). Szóval ezen ok miatt, a Flash használatával nem garantált a teljes anonimitás.

A Cikk írásakor elkövettem azt a hibát, hogy ezt nem említettem meg. Ezért elnézést kérek. A Flash telepítésének lehetőségét elsősorban azért kerestem, mert be szeretettem volna mutatni teszt adatokkal, hogy ténylegesen Proxy-n keresztül megy a kapcsolat és így sokkal lassabb a böngészés, mint direkt kapcsolat esetén.

Azoknak akiknek mindenképpen kell a flash 1-2 oldal miatt és nem szeretnének 2 TOR böngészőt cipelni magukkal azoknak ajánlom a következő Flash blokkoló Firefox kiegészítőt, amely segítségével automatikusan nem töltődnek be a Flash animációk. Csak külön engedélyezés esetén: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/flashblock/ A legbiztonságosabb módszer persze a Flash elkerülése, mivel ebben is lehet hiba, mint bármelyik másik programban.