Az egyik összeesküvés elmélet margójára

Általában az összeesküvés elméletek hidegen hagynak, mivel elkönyvelem többségüket a nettó f***ság kategóriába. Azonban egy újabb gyöngyszem mellett nem tudok szó nélkül elmenni, mivel akkora orbitális baromság, hogy az már fáj.

A történet innen kis országunkból indul. Az új diákigazolványok tartalmazni fognak egy RFID részt is, mint az újabb bankkártyák.

Ez lehetővé teszi azt, hogy a sok kollégiumban, iskolában a már elve RFID-s beléptetés a diákigazolvánnyal történjen, így nem kell plusz egy kártya, ami valahol költség csökkentés.

A jövőben tervezik azt is, hogy a személyi igazolvány is kap egy RFID-t, ami nehezebb hamisítást és egyszerűbb igazoltatást tesz majd lehetővé. Pl. A civilben dolgozó rendőr a gyanús személyekről azok tudta nélkül fog majd információkat lekérdezni. Ami valljuk be nem hülyeség. Mivel erre találták ki a technológiát értelem szerű, hogy az igazolvány hordása kötelező lesz. Mellesleg megjegyzem a mostani személyi igazolványnak is az embernél kell lennie, ha kimozdul otthonról.

A történet ezzel le is zárható lenne, ha egy gyöngyvirág nem hozott volna bele egy összeesküvés elméleti csavart.

A cikk írója szerint ez arra lesz jó, hogy mindenkit a nap24 órájában megfigyeljenek, nyomon kövessék a tartózkodását. A következő részben ezt cáfolnám meg valamennyire tudományosan pontokba szedve.

  1. Az RFID-t nem arra találták ki, hogy több tíz, száz kilométerről leolvasható legyen. Rövid távú kommunikációt tesz lehetővé, mivel a CHIP nem rendelkezik önálló energiaforrással. A vevő lényegében egy nagy adag vezeték meg a chip. A nagy adag vezeték, ha megfelelő frekvenciájú elektromágneses térbe kerül (rádióhullám köznapi nevén), akkor energiával látja el a CHIP-et, amely képes ugyan erre az elektromágneses térre rámodulálni a benne tárolt kevés adatot.
  2. Ha ez alapján több száz méterről vagy kilométerről akarnánk olvasni a kártyát, akkor igen nagy teljesítményű antennákra lenne szükségünk, amik bőven zavarnák a többi antennával rendelkező eszköz működését és nem vettem azt figyelembe, hogy van egy egészségügyi határérték is, ami felett csak úgy egyszerűen nem lehet antennát üzemeltetni.
  3. Ha ez még össze is jönne, akkor is legalább 3 torony kell a pontos helymeghatározáshoz. Ezt hívják háromszögelésnek. A pontos hely alatt értsük azt, hogy 100-200M pontosság legjobb esetben. Ennél jobb pontosságra a mobil adótornyok sem képesek a telefonok esetén GPS rásegítés nélkül.
  4. Ez a gyakorlatban használhatatlan nyomkövetési célokra és kb bármilyen egyéb célra is.
  5. Ha tényleg a megfigyelés és nyomkövetés lenne a cél, akkor miért nem jobb technológiát vetnek be, mikor az is rendelkezésre áll kb hasonló áron?

Szóval a tanulság az, hogy gondolkodjunk. Attól, hogy nem értjük a világ működését nem kell egyből összeesküvés elméleteket gyártani, mivel van belőlük éppen elég.

Az eredeti cikket nem linkelem, mert az író nem érdemli meg az ingyen reklámot. Bár elnézve, hogy milyen népszerű ez a szösszenet nekem is ilyeneket kellene írnom. Többen látogatnák az oldalam, több pénzt tudnék beszedni a reklámokból…

A kép forrása: http://www.diabetesmine.com/wp-content/uploads/2012/10/Conspiracy-Theory-Alert.jpg