Black Mesa Source

Nagyjából két héttel ezelőtt, mikor megjelenési dátumot kapott, akkor sem hittem el, hogy meg fog jelenni 8 év fejlesztés után. Aztán végül csak megjelent a Black Mesa Source, ami a Half-Life első részének felújított változata. Kipróbáltam és ámultam.

Aki nem ismerné  a Half-Life sorozatot, annak csak annyit tudok mondani, hogy ideje elkezdeni, mivel a videojátékok történelmében igen fontos sorozatról beszélünk. Az első rész 1998-ban jelent meg és nem véletlen módon több “Az év játéka” díjat zsebelt be (nagyjából 50-et). Egyes emberek szerint minden idők legjobb játéka. A történetről nem írnék, mivel nem akarok lelőni poénokat.

A játékon 2004 óta dolgozott egy független fejlesztőcsapat, akik a “majd kiadjuk, ha kész lesz” elvet követték. 2009-ben úgy volt, hogy megjelenik a játék, aztán csak elhalasztották a megjelenését. Mikor ~2 hete kiderült, hogy végre megjelenik, úgy voltam vele, hogy hiszem, ha látom.

Teljesen ingyenes a játék. Csupán csak egy eredeti Half-Life vagy bármilyen Source motoron alapuló játék (Left 4 Dead, Counter Strike, Portal, Half-Life 2, Team Fortress 2) kell hozzá, hogy meglegyen eredetiben Steam változatban, mivel a játék a Source SDK 2007-es kiadására épít. Ez Steam-ből a Library/Tools menüpont alatt telepíthető.

Ezután kell letölteni a játék telepítőjét erről a címről, majd telepíteni. A Steam kliens újraindítása után már játszható is a játék.

A játék nem teljes feldolgozás egyenlőre, mivel a Xen-en játszódó részek nincsenek még benne. Ezek a pályák később frissítésként fognak érkezni. (Majd ha kész lesz, úgyhogy lehet várni)

Viszont ami eddig kész van, az kifogástalan minőségű. Nagyon jól és pontosan sikerült a készítőknek újraalkotniuk egy videojáték klasszikust. És őszintén szólva ideje is volt már valami Half-Life témájú játékkal előállni, mivel a 2008-ban megjelent Episode 2 óta semmi hír a Half-Life sorozat folytatásáról.

Készítettem pár képernyőképet a játékból (főként az eleje, mivel nem értem még a végére):

Valamint nem maradhat el a szokásos YouTube blokk sem: