Child of Light

A Child of Light számomra egy hatalmas meglepetés volt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire rabul tud ejteni egy játék. Aztán az első indítás után kb 3 órát sikerült a képernyő előtt ragadni, illetve az elmúlt hét folyamán “csak játszom reggeli előtt egy kicsit” kijelentésből lett egy egész délelőtt a konzol előtt ragadás. Megérte ? Mindenképpen.
A Child of Light egy igen érdekes játék. 2D oldalnézetes RPG, méghozzá körökre osztott harcrendszerrel, ami hasonló a South Park Stick of Truth harcrendszeréhez, vagyis igen jól használható. A játék grafikája csodálatos. Nem úgy csodálatos, mint mondjuk egy Crysis az agyon pakolt effektekkel, hanem igazi művészeti értékkel bír. Nevezhetnénk Art RPG-nek is, bár ilyen műfaj még nem igen létezik.

A játék minden aspektusán érződik, hogy nem kevés időt töltöttek vele a készítők. Először a gyönyörűen kidolgozott hátterek, ellenfelek, animációk fognak feltűnni, aztán ahogy halad a játék a zene és a karakterekkel folytatott párbeszédek. Erre jó példa, hogy a legtöbb karakter akivel találkozunk és nem ellenfél, rímekben beszél, ami igen sokat ad a meseszerű hatáshoz, ami kell is, mivel a történet tipikusan egy tündérmese, némi csavarral.

Példa értékű a játék abban a tekintetben, hogy a jó grafikához nem feltétlen kell izmos hardver, illetve a jó játék nem csak a grafikán múlik. A grafika egyébként ugyanolyan jól néz ki a majdnem 10 éves Xbox 360 és PS3 gépeken, mint a legmodernebb Pc-k esetén. Ezért merem ajánlani nem túl izmos vassal rendelkező PC játékosoknak is.

Játékidő tekintetében igen hosszú a játék, nagyjából 15-17 óra körül sikerült végigjátszani úgy, hogy a mellékküldetések többségét teljesítettem. Az újrajátszási értékből a lineáris történetvezetés és a vége felé igen monoton töltelék harcok igen sokat elvesznek, de a grafika és a zene miatt elképzelhető, hogy megéri másodjára, esetleg harmadjára is végig vinni.

Jó áron lehet beszerezni Steam-en, ha éppen akciós, de akciók nélkül is megéri a 15 Eurós árat. Pc mellett elérhető még PS3, PS4, XBox 360 és XBox One rendszerekre is a konzolok áruházából.

A játékhoz készült egy mesekönyv is, amely ingyenesen letölthető a http://ubistatic2-a.akamaihd.net/emea/gamesites/childoflight/E_book_COL_EN_.pdf címről.

A mesekönyv története a játék után játszódik, így olvasása előtt érdemes végigvinni a játékot, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.