Crysis 3

crysis3 Hihetetlen, de már a 3. Crysis részről írok, mióta a blog fut. Az új rész szokás szerint szép grafikailag. De köztudottan nem ez határozza meg azt, hogy egy játék jó játék e, vagy rossz. A széria korábbi tagjainak megvoltak a problémái, és sajnos a 3. rész sem kivétel…

A legnagyobb baj vele az, hogy iszonyatosan rövid. Nem vicc. Nagyjából 6 óra alatt végigvihető bárki által. Tudom, hogy nem divat FPS játékok esetén manapság több tízórás játékmenetet kreálni, de azért hiányzik a hosszabb játékidő. Amit természetesen most is ki lehetett volna hozni a történetből. Az alapkoncepció az első résztől kezdve helyén volt, azonban mindhárom rész esetén úgy éreztem, hogy a történet kicsit összecsapott, hanyag. Több írói munkával a trilógia minden része bekerülhetett volna az évezred legjobb játékai közé. Persze így is valószínű, hogy ott lesznek, de csak a grafika miatt.

A grafika igen szép, megkockáztatom ami jelenleg lehetséges grafikailag, az benne van a játékban. Ennek persze ára is van, de nem túl magas, a közhiedelemmel ellentétben. A lassan 3. éves gépem probléma nélkül futtatja legmagasabb grafikai beállítások mellett. Ami miatt sok hőbörgést olvastam az interneten, az a DirectX 11 kártyaigény. A DirectX 11 a Windows 7-el debütált és nagyjából ezen időben jelentek meg az első ilyen kártyák is. Ez is kb. 3 éve volt. Szóval nem mai technológia már tényleg. Szóval összegezve: jól össze van rakva grafikailag. A játék zenéje is nagyon jó, hangulatos. Jól illeszkedik a játékhoz.

A játékmenet jobban összerakott a korábbi részekhez képest, úgyhogy nagyon élvezetes volt játszani. Először kicsit furcsának tűnt ez az íjas “bohóckodás”, azonban ez volt a játék egyik legélvezetesebb része, hogy álcázásból le lehetett szedni az ellenfeleket. Kár, hogy viszonylag kevés helyen volt lehetőség alkalmazni.

A játék megjelenése előtt készült egy 7 részes mini websorozat is, ami a 7 Wonders of Crysis 3 címet kapta. Ebből a háttértörténetről pár dolog kiderül, de inkább marketing videó, hogy ilyen a játékmenet. És ez kivételesen nem hamis reklám.

Történetről nem akarok sokat írni, mert körülbelül egy percbe bele lehetne sűríteni az egész lényegét (lásd lentebbi videó, ami az első két részt összefoglalja), de annyit elmondhatok, hogy az első részben megkezdett történetet lezárja a játék.

Összegezve annyit mondhatok, hogy szép volt és jó volt, csak kár, hogy rövid volt. Egyszer érdemes kijátszani, de nem túl magas az újrajátszási értéke. Legalábbis számomra.