Deus Ex – Human revolution

Korábban sosem játszottam egy Deus Ex játékal sem, azonban a sorozat harmadik része, amely a Human Revolution címet kapta, egyszerűen lenyűgözött az előzetes videóival. Nem csalódtam a játékban.

Az Eidos Montréal fejlesztői által kitalált történet 2027-ben játszódik. A jövőben a technológia fejlettsége lehetővé teszi azt, hogy egyes testrészeinket mechanikus változatokra cseréljük, amelyekkel bárki növelheti a testi erejét. Feltéve ha van elég pénze, ugyanis ezen beavatkozások nem olcsóak. Továbbá a gyógyszer, amit a beavatkozásokon átesett embereknek kell szedni sem olcsó.

Főhősünk Adam Jensen ex. kommandós, aki a Sarif Industries biztonsági főnöke. A Sarif Industries egyike azon vállalatoknak, amelyek implantátumok fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak. Adam egy betöréses támadás alkalmával majdnem életét veszti, miközben a barátnőjét próbálja megmenteni. Azonban életben marad, ugyanis telepakolják implantátumokkal. A történet a támadás után fél évvel indul, mikorra Adam rendbe jött a beavatkozások után. Fő feladatunk kideríteni, hogy mi is történt fél évvel ezelőtt és miért is történt.

Azonban a helyzet nem olyan egyszerű, mivel egy szinte az egész világon átnyúló összeesküvést kell lelepleznünk. A történet tele van fordulatokkal, és semmi sem az amit elsőre látunk, ezért érdemes átgondolni a döntéseket amiket meghozunk.

A feladatok többféleképpen megoldhatók és a döntéseink hatással vannak a történésekre, ezért az újra játszási értéke a programnak igen magas. Valamint a szint lépések során fejleszthető képességek, és a párbeszédes részek miatt nem egy tipikus tucat FPS játékról beszélünk. A játék idő valahol 20-28 óra között mozog.

Nem egyszerű játékról beszélünk. Sok esetben kellet visszanyúlnom a korábbi mentéseimhez, mivel elrontottam a lopakodást. Persze gondolkodás nélkül, halomra ölve mindenkit is vihető egy darabig a játék, de kétlem, hogy sokáig lehet így elvinni.

Grafikailag igen szép. A DirectX 11 teszi a dolgát a programban. Külön felüdülés volt számomra a program elején az AMD Gaming evolved logó, a szokásos Nvidia logó helyett. Apróságnak tűnik, de mint AMD videokártya tulajdonos örömmel veszem, ha egy program kifejezetten a videokártyámra van optimalizálva.

Összességében mindenkinek ajánlani tudom, mivel elgondolkodtat. Olyan kérdéseket feszeget a mű, amelyek az elkövetkezendő 10-20 évben igencsak aktuálissá válhatnak.