Digitális életünk hordozása

Mióta léteznek Linux live cd-k azóta gyakorlatilag lehetséges egy teljes asztali környezet hordozása a megszokott programokkal. Ezen a nagy kapacitású pendrive-ok terjedése sokat javított. Azonban ez macerás, mivel vállalati környezetben, ahol mondjuk Acitve Directory beléptetés és erőforrás megosztás van lehet nem éppen a legszerencsésebb ezen megoldásokat használni, mivel előfordulhat, hogy céges, megosztott dolgokhoz kell hozzáférni. A szituációkat lehetne még sorolni, ahol ez gondot okozhat. Ezen írásban egy technológiát mutatok be, amely igazából annyira nem is új keletű, ám annál remekebb.

Ma a PortableApps.com szolgáltatásairól lesz szó. Ezen projekt célja, hogy ingyenes, nyílt forráskódú remek szoftverekből hordozható változatot gyártson. Ez remek megoldás lehet más nem addig, amíg meg nem jelenik a Windows 8 az állítólagosan beharangozott hordozható meghajtóra telepítési funkcióval. (Interneten olvastam valahol, tudtommal nem 100%-os forrás.)

A Projekt a weboldalán rengeteg alkalmazást kínál letöltésre. Ezek külön-külön telepíthetőek. Egyik lényeges alkalmazásuk az úgy nevezett Platform, ami nem más, mint egy indító alkalmazás a többi programhoz. Ezen program telepítése nem kötelező, azonban megkönnyíti az ember életét, mivel átlátható kezelőfelületet biztosít a telepített hordozható alkalmazásaink számára. Telepítéshez elég egy pár száz mb méretű meghajtó is, azonban ha mindent telepíteni akarunk, akkor nem árt egy nagyobb 🙂

Itt megjegyezném, hogy ha Flash meghajtóra telepítjük ezen alkalmazásokat és lehetőségünk van ExFat fájlrendszert használni, akkor használjuk ezt. A meghajtónk élettartalma növekedni fog ezáltal, valamint kisebb az esélye, hogy autorun.inf fájlban terjedő vírust vigyünk haza. Mivel az ExFat a kompatibilitás esélyét is csökkenti, ezért ha nem áll módunkban, akkor legalább a korábban általam ismertetett módon védjük meg magunkat a felesleges munkától és bajtól.

Ironikus módon a platform és az alkalmazások mögött álló technológiát egy telepítő rendszer szolgáltatja, név szerint az NSIS, amit a Nullsoft fejlesztett ki anno, a Winamp nevezetű zenelejátszó programjukhoz telepítőnek. A Platform és egy alkalmazás hordozható formátumú elkészítéséről részletes tájékoztatás is található az oldalukon. Némi angol tudás kell hozzá nyilván.

A programok telepítéséről nem írok, mivel eléggé triviális “next-next-finish” sémát követ. Egy megjegyezni valót tennék azonban. Ezen programok értelem szerűen nem távolíthatóak el vezérlőpulton keresztül. Szimplán csak törölni kell őket.

Képek forrása: http://portableapps.com/