Dos Emuláció

Nemrég láttam a youtube-on a Duke Nukem forever előzetesét, ami meghozta a kedvemet ahhoz, hogy az eredeti 1996-os Duke Nukem 3D-vel üssek el némi időt. Azonban Windows 7 alatt nagy valószínűséggel nem menne a program, ezért emulálni kell neki egy Dos gépet. Szerencsére a DosBox projekt fejlesztői is szeretnek régi játékokkal játszani, ezért összehozták a DosBox nevezetű emulátort kifejezetten régi PC játékokhoz.

Mi is a DosBox ? Lényegében egy komplett x86 pc emulátor DOS rendszerrel.  főként 80286 és 80386 processzorokra szakosodott, tud emulálni egy csomó hangkártyát, és a különböző felbontások sem jelentenek neki akadályt. Szóval ideális 15-20 évvel ezelőtti játékok és természetesen egyéb DOS programok futtatására is. Letölteni a következő címről lehet: http://www.dosbox.com/. Ezen a weblapon található egy igen hosszú kompatibilitási lista a különböző játékok támogatottságáról. Mielőtt játékba fognánk érdemes megnézni: http://www.dosbox.com/comp_list.php?letter=a

Játékok beszerzési helyének a Dos Games Archive oldalt tudom ajánlani. Itt nagyjából megtalálható az összes DOS játék demo változata vagy Shareware verziója. Teljes játékok azonban jogi okok miatt sajna nem. A játékok adatlapján képernyőképek és a DosBox kompatibilitásukra vonatkozó információk is megtekinthetőek.  Valamint az esetleges Cheat kódok is.

A DosBox telepítése után érdemes belenézni a DosBox Options parancsikon alatt rejtőző konfigurációs fájlba. Az alap beállítások tökéletesen megfelelnek, opcionálisan módosíthatóak. A fontos szekció ami miatt érdemes belenézni az a hangkártyára vonatkozó beállítások, mivel sok játékban ezen opciók beállítandóak, ha hangot is szeretnénk hallani. Sound Blaster esetén ezen beállítások alap esetben a következőek:

Port: 220
Low Level DMA: 1
High Level DMA: 5
IRQ: 7

A program indása után a következő DOS szerű ablak fogadja a felhasználót:

Innen az ismerős dos parancsok segítségével vezérelhető a gép. Azonban, hogy programokat tudjunk használni egy mappát csatlakoztatnunk kell meghajtónak. Erre a feladatra a beépített mount parancs szolgál, amely a következő képpen működik:

mount <meghajtó> <elérési útvonal>
pl: mount c:\ d:\games

ezután a meghajtó betűjelének kiadásával átléphetünk rá, majd innen indíthatjuk a programunkat. A DosBox konfigurációs fájljában, az [autorun] után beírt parancsok a program indításakor automatikusan le fognak futni. Így ha mindig egy adott mappából dolgozunk érdemes beírni a megfelelő mount parancsot oda.

Ezen kívül a program biztosít néhány igen hasznos billentyű kombinációt, amelyek az emulált gép vezérlésére szolgálnak. Ezek közül a legfontosabbak (teljesség igénye nélkül):

 • ALT+ENTER
  Teljes képernyőre váltás
 • ALT+PAUSE
  Emuláció felfüggesztése/folytatása
 • CTRL+ALT+F5
  Videó felvétel indítása/leállítása
 • CTRL+F5
  Képernyőkép készítése
 • CTRL+F6
  Hangfelvétel indítása
 • CTRL+F7
  Kihagyott képkockák számának csökkentése
 • CTRL+F8
  Kihagyott képkockák számának növelése
 • CTRL+F11
  Emuláció lassítása
 • CTRL+F12
  Emuláció gyorsítása

Ezen billentyű kombinációk közül a a CTRL+F11, CTRL+F12, CTRL+F7 és CTRL+F8 észben tartása a legfontosabb, mivel ezen kombinációkkal állíthatóak be az egyes játékok optimális futási sebessége. Itt megjegyezném, hogy a DosBox igen CPU igényes ilyen szempontból. Alap beállításokkal nem lehet gond a kettő vagy több magos CPU-k esetén, azonban az egymagos processzorokat nagyon le tudja terhelni, így azoknál előfordulhat, hogy játszani kell a beállításokkal, hogy megfelelően fusson az adott program.

Végezetül néhány képernyőkép: