DPS DP70 Digitális képkeret

Karácsony közeledtével mi máson is törné az ember az eszét, mint az ajándékvásárlás a szeretteinek. Egy ilyen ötletelés kapcsán merült fel a digitális képkeret ötlete. Informatikához értő emberként eddig megkérdőjeleztem a létjogosultságát egy ilyen eszköznek, azonban ha idősebb rokonaimra gondolok, akkor nem valószínű, hogy ők bele ásnák magukat az informatika rejtelmeibe csak azért, hogy képeket nézegessenek. A kiválasztott modell a DPS DP70 jelzésű képkerete lett, amire ára/tudása miatt esett a választás.

Elsődlegesen le kell szögezni, hogy egy ilyen eszköztől nem kell világmegváltó funkciókat várni, vagyis nem a sebesség és a felbontás a fő húzó paraméter, hanem az ár. Ebből kifolyólag a nagyobb méretű képek (2048×1152) kezelésénél az album nézete kicsit lassúcska, de valójában ekkora képméretre nincs is szükség, mivel az eszköz 16:9-es képarányú kijelzője  480×270 pixel felbontást tud maximum. Ekkora képméret esetén egy 1Gb-os kártyára egy egész fotóalbum (több, mint 2759Db) ráfér.

Formátumok terén csak JPEG képeket olvas be az eszköz, PNG képekkel már nem boldogul el sajnos.  A menürendszere viszont egyszerű, mint a faék, ami ideálissá teszi idősebbeknek is. Mivel a keret 16:9-es képarányú, így igen ritkán fordul majd elő, hogy 16:9-es képek kerüljenek rá fényképezőről.

“Szerencsére” az eszköz fel van készítve. A “szerencsére” rész azért került idézőjelbe, mert a körbevágás és a nyújtás megjelenítési opciók sajnos torzítják a képet, úgyhogy a legjobb megoldás az, ha a megjelenítési módot eredetire tesszük. Ekkor a képek normálisan jelennek meg. Viszont a 4:3-as képek nem fogják kitölteni a kijelzőt, de valamit valamiért.

Távirányító is jár az eszközhöz, amivel navigálhatunk a képek között, azonban a hatótávolsága és a reakcióideje nem éppen a legfényesebb. Ez annak köszönhető, hogy a tervezők a vevő elhelyezését egy hangszóró kivezetés – szerűség alatt helyezték el, úgyhogy jut is bele jel, meg nem is. Eleve egy ilyen eszköz esetén felesleges szolgáltatásnak tartom a távirányítót, szóval ez a hiba nem zavaró, mivel nem fogják másodpercenként piszkálni az eszközt.

 

Az eszköz hátlapján 4 nyomógomb, egy USB aljzat és egy SD kártya foglalat kapott helyet a tápcsatlakozón kívül. Az eszköz 5V tápfeszültségről működik, ezért számomra meglepő volt, hogy nem a “szabvány” micro USB aljzaton kap áramellátást.

Van valamekkora beépített memóriája az eszköznek, de ennek mérete pontosan nincs feltüntetve sehol, úgyhogy mindenképpen kell hozzá egy SD kártya, vagy egy USB kulcs, amiről a képeket megjeleníti. Elvileg a menü beállítható magyar nyelvűre is, azonban a gyors teszt alatt nem igazán nézegettem a beállítási lehetőségeket.

Összességében nem volt egy rossz vétel, viszont ennyi pénzért nem is kell csodákat elvárni tőle. Zárásképpen egy fotógaléria és egy beszerzési link: http://www.edigital.hu/Digitalis_fotoalbum/DPS_DP70_Slim_7_digitalis_fotoalbum_es_asztali_kepkeret-p55747.html (Megjegyzem ez nem egy fizetett reklám cikk. A link csupán azért került ide, mert nem sok idő van már hátra karácsonyig, és lehet, hogy valakinek hasznos lesz.)