Driver bajok

Említettem korábban, hogy új masinát vásároltam. Az alaplapon integrálva van egy Realtek HD audio codec, ami az esetek többségében tökéletesen teszi a dolgát. Azonban ha az ember nem csak 5.1-es rendszeren szeretne zenét hallgatni, hanem néha napján fülesen is, akkor jönnek a bajok…

Az első gond, hogy a külön előlapi fejhallgató kimenet rohadt zajos. (szó szerint lehet hallani alapjáraton a byte-ok sikítását ha a HDD dolgozik) Ha ettől eltekintek akkor se jó, mivel kb. mellőzi az összes mély hangot, még ha a vezérlőpulton a hang beállításainál le is van tiltva minden effekt. Hátsó kimenetek megcsapolásával is ugyan ez a helyzet…

Ekkor gondoltam én egy nagyot és a porosodó Creative Sound Blaster Live 5.1 hangkártyámat beszereltem a gépembe, hogy majd fejhallgató kimenetet arról szerzek, meg majd jó lesz plusz bemeneteknek, mivel az alaplapi kártya összes lyukát elfoglalja az 5.1-es rendszer.
Sajnos a Creative volt olyan kedves, hogy dobta ezen eszközök támogatását a Vista megjelenésével, így semmilyen hivatalos driver nem érhető el hozzá. Mivel elég jó kártyáról beszélünk ezért egy Orosz projekt indult driver készítésre. Ez lett a kx project. A gond ezzel az, hogy mivel mondhatni hobbi szinten fejlesztik, nem sűrűn frissítik (utoljára épp a win7 megjelenésekor), így a Windows 7 támogatása nem éppen a legjobb. Azonban a driver XP alatt tökéletesen működik. A nem a legjobb alatt azt értem, hogy akármit csináltam vele valamiért akadozott, szaggatott volt a hang.  100%, hogy driver gond van a háttérben, mivel xp alatt tökéletesen működik.

1-2 nap szenvedés után kiszereltem, mivel meguntam a dolgot. Ahogy a szekrényemben pakoltam az elfekvő alkatrészek között kezembe akadt a nagyjából 10 éves, sokak számára noname kategóriába sorolható C-Media 8738-as chip-re épülő 4.0-ás hangkártyám, amit még anno Windows ME alatt használtam. Nah gondoltam ehhez meg végképp nincs driver, de azért szétnéztem az interneten. És láss csodát VAN, és hivatalos. Így beszereltem ezt. Windows nem ismerte fel alapból, de a gyári driver telepítése után tökéletesen működik.

Hangminőségben persze nem egy Sound Blaster, viszont hibátlanul, szaggatás nélkül működik, ráadásul nem is zajos. Úgyhogy most faszaság van, mert van bőven bemenet, meg még a fülesem is jól szól végre.

Viszont a Creative-nak egy rohadt nagy fekete pontot adok, mert nem képesek támogatni egy viszonylag nem túl öreg hangkártyát, pusztán lustaságból. Ezzel szemben egy taiwani viszonylag Noname gyártó, akinek a hang codecjeit kb csak Assrock és egyéb gyengusz alaplapokon lehet megtalálni, és elvétve 1-2 kártyán, képes támogatni egy több, mint 10 éves hangkártyát a mai napig. Talán annak a gyártónak, aki először gyártott hangkártyát a PC számára nem ugyan ezt kellene tennie ? (már csak a név miatt) Vagy ha már lusta drivert írni akkor adja ki a specifikációt, hogy lehessen hozzá tákolni normális drivert. (mint anno az Ati 1-2 évvel ezelőtt)
A legnagyobb vicc egyébként az, hogy ha jó sok pénzed van és 25 ezret költesz egy X-Fi-re akkor is szarban vagy, mert ehhez sem voltak képesek még egy normális driver megírására.

Szóval azt kell mondjam hogy a Realtek és egyéb noname hangártyák hang minősége nem a legjobb, viszont az esetek túlnyomó többségében tökéletesen működnek. Addig meg míg nincs újabb kx kiadás, a live 5.1 a fiókban játssza a porfogó szerepét…