Dropbox ismertető

A Dropbox egy nagyon jó szolgáltatás. Azonban kevesen használják kis hazánkban. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy nem sokan ismerik miről van szó. Esetlegesen akik ismerik nem bíznak a felhő alapú fájl tárolásban, vagy egyszerűen nem látják, hogy mire jó. Ezen írásban a Dropbox szolgáltatás használatáról és bemutatásáról lesz szó.

A Dropbox lényegében egy felhő alapú fájl tárolási hely. A felhő alapú tárolás lényege, hogy adataink egy 3. fél által biztosított interneten elérhető adat tárolón is tárolva vannak. Ennek előnye az, hogy ha HDD hiba miatt elveszne valami fontos adatunk, akkor vissza tudjuk állítani, hiszen van róla biztonsági másolat. Persze ez nyilvánvalóan csak akkor igaz, ha a felhasználó szorgalmasan feltölti a szerverre is az adatait. Itt bukna is az egész dolog egy csomó embernél, mivel ez macera, valamint időigényes folyamat.

Itt jön képbe a Dropbox. Ez a szolgáltatás egy kis kliens programmal is jár, amely létrehoz egy mappát a merevlemezünkön. Az ebben a mappában tárolt fájlok automatikusan szinkronizálva lesznek a felhő szolgáltatással is.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ez mennyibe is kerül nekünk, hiszen a mai világban semmi sincs ingyen. Ez igaz is. Azonban a Dropbox alap szolgáltatása, amely 2Gb-ot kínál ingyenes. Amennyiben több tárterületet szeretnénk, akkor előfizetéssel bővíthető a felhasználható tárhely mérete.  Ingyenesen is van lehetőség a tárterület bővítésére. Ehhez csupán azt kell tenni, hogy meg kell hívnunk ismerőseinket. Ha ők a meghívónkkal regisztrálnak, akkor ők is és mi is 512Mb plusz tárterületet kapunk. Az ingyenes tárterület mérete maximálisan 16Gb lehet.

Ha nem lenne ismerősünk, aki meghívjon minket, akkor itt egy regisztrációs kód, amely +500Mb tárterületet garantál: http://db.tt/OieIlJfn

Van sok hasonló szolgáltatás, azonban ami miatt a Dropbox jobb, mint társai az a több platform támogatása. Itt nem csak Windows, OSX és Linux támogatottságra kell gondolni. Vannak hivatalos kliens programok iOS, Android és BlackBerry rendszerekre is. További jó szolgáltatás a verzió kezelés.

A Verzió kezelő szoftverek olyan rendszerek, amelyek egy fájl módosításait tárolják. Így egy verzió kezelt fájl, mappa tartalma tetszőlegesen visszaállítható egy korábbi állapotára. Az ilyen típusú szoftvereket főként fejlesztők használták eddig komolyabb szoftverek létrehozásánál, azonban a hétköznapi életben is lehet alkalmazási területet találni nekik.

Amire én elsősorban használom a Dropbox programot, az a laptopom és az asztali számítógépem közötti munka mappám szinkronizálása. Minden fontos dokumentumomat a Dropbox mappámba mentek el. Ezen adatok  automatikusan feltöltődnek a szerverre. Majd mikor az asztali gépemet bekapcsolom, akkor meg letöltődnek rá a módosítások. Így nem kell olyan megoldásokkal szenvednem, mint a Windows fájlmegosztás, FTP vagy mondjuk Pendrive-on cipelgetés, esetlegesen E-mail üzenetek küldözgetése.

Összegezve: N+1 Alkalmazási terület található a Dropbox-nak. Sok kicsi fájl szinkronizálására kézenfekvőbb megoldás, mint bármi más.

Egy fontos tipp windows felhasználóknak

Az utóbbi hónap használati tapasztalataimból azt vettem észre, hogy nem érdemes a Dropbox mappát a rendszer (C) meghajtóra telepíteni. Ugyanis a sok kis fájl másolgatása, törlése és módosítása igencsak töredezetté tudja tenni a fájlrendszert. Ebből következően meg lassú lesz a Windows betöltése és úgy általában nagyjából minden rendszer meghajtóra irányuló lemez művelet.

Ezt kiküszöbölendő érdemes létrehozni egy külön partíciót a Dropbox számára. Ezen lépést érdemes megtenni olyan HDD-k esetén, amelyek 5400-as fordulaton pörögnek. Ilyenek például a laptop és egyéb mobil merevlemezek.

A Virtuális lemezben tárolt megoldás is egy jó út lenne, azonban a Dropbox szolgáltatás általában hamarabb indul el, mint ahogy mondjuk egy automatizált VHD csatlakoztatás. Itt lehet trükközni a feladat ütemezővel. Azonban számomra a legjobb út a külön partíció volt.

Amennyiben kétségeink merülnének fel a szolgáltatás használatával kapcsolatban, vagy esetleg az írásom nem válaszolt meg minden kérdést, akkor tudom ajánlani a grafikailag is remekül összeszerkesztett szolgáltatás ismertető túrát, amely elérhető az alábbi címen: https://www.dropbox.com/tour