Duke Nukem Forever

A játék megjelent már egy ideje, azonban csak most adódott alkalmam játszani vele. Nem gondoltam volna, hogy egyszer létezni fog egy játék ezzel a címmel, mivel 12 éve jelentették be, és hát egészen a tavalyi évig csak úgymond hitegették a játékosokat, hogy “nemsokára kész”. Aztán tavaly már komolynak tűnt a Gearbox és a 2K Games bejelentése, miszerint tényleg majdnem kész 🙂 Aztán tessék. El is készült. 12 év a bejelentéstől a megjelenésig. Minden bizonnyal rekord, amit nehéz lesz megdönteni.

Első körben igen negatív kritikákat kapott a program, de ennek ellenére mégis csak kipróbáltam. Sajna a kritikák igazak, de én részemről adnék rá egy közepest. Sajnos valami hiányzik a játékból, és ez sajna elég sok mindent jelent. Talán a legjobban úgy lehetne leírni a játék problémáját, hogy a készítők túl sokat akartak kihozni egy “agyatlan” lövöldözős játékból.

Az első frusztráló dolog a játékban az, hogy egyszerre csak 2db fegyver lehet nálunk. Ez baromi idegesítő tud lenni, mikor harcol az ember és kifogy éppen lőszerből és rohangálhat fegyverért, ezzel tovább nehezítve az amúgy sem könnyű játékot. Ugyanis tényleg nem egy könnyű játékról beszélünk. Legkönnyebb fokozaton is volt bőven olyan rész ami csak második, vagy harmadik nekifutásra sikerült. További frusztrációt okoz az, hogy sok esetben fogalmam sem volt, hogy merre kellene menni, vagy hogy mit kell csinálni.

Igencsak idegesítő továbbá az életerő kezelése. Ugyanis a játékban nem élet erő van, hanem Ego. Minél magasabb az egónk, annál több sebzést bírunk. Az ego-t mini játékokkal, és sok különböző módszerrel növelhetjük. Egy idő után azonban baromira unalmassá válnak ezek a mini játékok, amelyre gyakorlatilag rá van kényszerítve az ember, mivel a béka segge alól indul az ego. Úgyhogy ha túl szeretné élni az ember a dolgot muszáj játszania a mini játékokat. Sajnos ezek teljesítése sem egyszerű, mivel a játék irányítása igencsak rosszul van megoldva ezen részeknél. Talán a konzol változatok jobbak ilyen téren.

Sok negatívum említhető lenne még a játékról, de essen néhány szó a pozitívumokról.

A játék teljesítése után kapunk egy extrák menüpontot, ahol az összes eddigi Duke Nukem Forever változat előzetese megtekinthető, csalások aktiválhatóak. Továbbá az Intró is igen hangulatosra sikerült. Kár, hogy ez a játékról nem mondható el.

Összegezve: Próbálták hozni a Duke Nukem 3D hangulatát a készítők, de sajnos több helyen elhibázták, nem is kicsit. Egyszer végig vihető játék, de az újra játszási értéke a játéknak 0. Valahogy nem ezt vártam volna ettől a játéktól. Inkább egy Serious Sam szerű lövöldözésre számítottam.

Zárásképpen jöjjön az OtherWorld.hu kritikája, amivel többé kevésbé egyetértek:

valamint egy Launch trailer: