DVD Régió kód és egyéb tiltások kijátszása

Több tucat eredeti DVD tulajdonosaként találkozok általában azzal a problémával, hogy egyes kiadásokban letiltanak bizonyos dolgokat. (pl. pc-n nézve beletekerés a filmbe, idegesítő előzetesek és figyelmeztetések átugrása) Ez még rendben is lenne, ha nem fizettem volna értük. További szívás lehet, ha az ember sokat utazik, és egy olyan régióban vásárol lemezt, ami nem az otthonának régiójában van. Ebben az esetben a külföldön vásárolt DVD lemez nem lesz lejátszható otthon. Ezen írásban ezen problémák kiküszöbölésével foglalkozunk.

Azonban mielőtt bele vágnánk, néhány információ.

A DVD szabvány kitalálásakor a régió kódokat azért vezették be, hogy a kidadók a világ különböző részein különböző kiadványokat tudjanak eladni ugyan abból a termékből, valamint hogy megnehezítsék az illegális másolatok terjedését. Ezt úgy oldották meg, hogy minden DVD videó lemezt ellátnak egy régió kóddal. A lejátszó a lemezt csak akkor hajlandó olvasni, ha a lejátszó régió kódja és a lemez régió kódja megegyezik. A számítógépekbe szánt olvasók régió kódja limitált alkalommal (4-5) módosítható utána nem.

Az elmúlt jó-pár év tapasztalataiból tudjuk, hogy a régió kód semmit sem segített a kalóz másolatok visszaszorításában. Csupán arra jó, hogy kitoljanak a legális vásárlókkal. Nézzünk erre egy egyszerű példát: Kiutazol Amerikába nyárára dolgozni. Ott keresel pénzt, amiből veszel bagó pénzért DVD-n olyan filmeket, amiket itthon, vagy veled azonos régióban sosem adtak ki. Hazautazásod után meg itthon nem tudsz mit kezdeni a lemezzel, mert a meghajtód régió kódja nem egyezik a lemez régió kódjával….

kép forrása: wikipedia

A fenti térképen 6 régió szerepel. Ezen kívül még létetik 2db régió kód. A 7-es és a 8-as. A 7-es kódot eddig nem használták még, csak elvétve korai kiadásokban. A 8-as kód nemzetközi területen mozgó járműveknek (repülők, hajók) van fenntartva. Ezen kívül létezik még a 0 kód is, ami a régió kód mentességet hivatott jelölni, de mivel ez nem egy szabványosított érték, ezért általában régió korlátozás mentes lemezeket mind a 8 régió kóddal ellátják.

Egy másik idegesítő DVD kiadvány szokás a felesleges, és át nem ugorható figyelmeztetések és előzetesek tömkelege. Van olyan kiadványom, ahol a DVD főmenübe jutás legalább 5-8 percet vesz igénybe, mivel a lemez elején van 2db át nem ugorható előzetes, valamint a szokásos másolásvédelmi figyelmeztetés. Ez több mint nevetséges. Gyakorlatilag azt lehet mondani pénzt kértek azért, hogy reklámokat kapjak, korlátozzanak a szabadság jogaimban és még folytathatnám… Ha jogállamban élnénk és lenne pénzem egy jó ügyvédre, valamint idő milliomos is lennék, akkor biztos perelnék.

További idegesítő dolog, ha letiltják PC-s lejátszó programok számára, hogy akárhova tekerj a filmben.

Kijátszás asztali lejátszókban

Itt az az elv érvényesül, hogy minél olcsóbb és minél nevesincsebb a lejátszó annál jobb ilyen célra. Mivel ezen lejátszók nagy valószínűséggel nem veszik figyelembe a régió kódot és a korlátozásokat. Vagy ha alapból nem rendelkeznek ezen funkciókkal gyárilag, akkor nagy valószínűséggel lehet találni hozzájuk módosított firmware-t. Úgyhogy vásárlás előtt interneten érdemes tájékozódni.

Lejátszótól függően a korlátozások vagy kijátszhatóak a STOP STOP PLAY kombinációval, vagy nem. Azonban a régió kód problémán ez sem segít.

Kijátszás szoftveres úton

Ezen megoldással a korlátozások és a régió kód probléma is orvosolható. Hátránya annyi, hogy vagy kell egy üres DVD, amire a módosított változat kerül, vagy egy USB meghajtó, amire a módosított anyagot mentjük. Az USB merevlemezek olcsóvá válása miatt célszerű ezen eszközöket használni, mivel kapacitás/ár értékük jóval jobb, mint az írható DVD lemezeké.

A szoftver, amit a védelem és tiltások kiiktatására fogunk használni, a DVD decrypter. Letölteni az alábbi címről lehet: http://www.dvddecrypter.org.uk/

Telepítés és indítás után a program 2 ablakot fog megjeleníteni. A főablakot és egy napló ablakot. A Program a lemez behelyezése után kijelöli a másolandó fájlokat (rendszerint teljes VIDEO_TS mappa tartalma), valamint felkínál egy alapértelmezett kimeneti célt azon a meghajtón, amelyiken a legtöbb szabad hely van.  A Program alján látható ikonra kattintva elindul a fájlok másolása.

A Régió kódot és a titkosítást automatikusan feloldja a program másolás közben. Azonban a tiltott akciókat (pl fejezet ugrás idegesítő trailerek esetén) nem. Ezen dolgok feloldását külön be kell kapcsolni a programban. Ezt a Tools menü alatt található Settings ablakban tudjuk megtenni. Itt a File Mode lapon a Remove IFO PUOs és a Remove VOB PUOs mellé kell pipát tenni. Így másolás után már valóban korlátozás mentes a filmünk.

A kész végeredményt ízlés szerint DVD-re lehet rögzíteni, vagy USB lemezre másolni 🙂

Jogi megjegyzés: Lustaság és kedvetlenség okán nem néztem konkrétan utána ezen módszer jogi hátterének. Így nem tudom mennyire szabálytalan ezen eljárás, amennyiben rendelkezel az eredeti DVD-vel. Megmondom őszintén nem is túlzottan érdekel, mivel én úgy vagyok vele fizettem érte a boltban, így aztán azt csinálok a lemezzel és tartalmával magán célú felhasználásra, amit akarok. Persze lehet, hogy tévedek, mivel konkrétan nem tudom milyen végfelhasználói licenc szerződést fogadok el azzal, hogy megvettem a DVD-t

És végezetül azon lemez, amely inspirálta ezen módszer ismertetését: Véres Valentin (2D változat), A Fórum Home Entertainment Hungary KFT kiadásában. Nem tudom, hogy ők, vagy a film készítő stúdió  (Lions Gate Films Inc) döntött úgy, hogy milyen jó ötlet lenne, ha nem lehetne beletekerni a filmbe… Mindenesetre az ötletgazdának szívből, pusztán kedvességből küldök egy jó kis 3 hetes hasmenést.