Elfelejtett Windows jelszó visszaállítása

Előfordulhat, hogy az ember elfelejti a Windows jelszavát. Ilyen esetekre találta ki a Microsoft a jelszó visszaállító lemezt. Azonban előfordulhat, hogy könnyelműen nem csináltunk ilyent, mert a jelszavam csak nem felejtem el. Pedig most ez történt. Ebből az írásomból kiderül, hogy BackTrack Linux segítségével hogyan is állítsuk alaphelyzetbe az elfelejtett Windows jelszavunk.

Ami kelleni fog:

  • Egy gép Windows XP/Vista vagy Seven operációs rendszerrel
  • Egy felhasználói fiók jelszóval
  • Egy üres DVD és DVD író, vagy egy legalább 2Gb méretű pendrive

Első körben le kell tölteni a BackTrack Linux rendszert. A  http://www.backtrack-linux.org/downloads/ címről. Én a Gnome kezelőfelülettel ellátott LiveCD-t szereztem be. Ennek mérete 1,8Gb körül mozog.

Ezt a letöltött ISO fájlt vagy kiírjuk DVD-re, vagy kreálunk belőle egy USB kulcsot. USB kulcs kreáláshoz az Universal USB Installer programot szoktam használni. Készítettem hozzá korábban egy leírást, ami  megtalálható itt.

Ezután a cél gépet a DVD-ről, vagy a USB kulcsról kell indítani. A rendszer betöltése után a Menüből a BackTrack kategórián belül ki kell keresni a chntpw programot. Erre kattintva egy terminál fog minket üdvözölni.

Ahhoz, hogy a Windows telepítést tartalmazó meghajtónk fel legyen csatolva a fájl kezelőből meg kell nyitnunk a partíciót. Gnome alatt ez a Places menüből gyorsan elérhető.

Ezután futtatnunk kell a programot a következőképpen:

./chntpw -i /media/System/Windows/System32/config/SAM

Az elérési útvonalban számítanak a kis és nagybetűk közötti különbségek. a /media/Sysem mappa a példában Windows 7 rendszer partícióm csatolási pontja, ami a partíció címkéjéből jön. Tehát nagy valószínűséggel nálad más lesz, mint nálam. A Windows mappán belüli elérési útvonal minden Windows alatt ugyan az lesz.

Ezután ha jól csináltunk mindent az interaktív menü fog minket fogadni. Itt az 1-es opciót kell választani, mivel Felhasználó információt szeretnénk módosítani.

Ezután egy listát kapunk a helyi gépen elérhető felhasználónevekről. Itt ki kell választani, hogy melyik felhasználót akarjuk módosítani. Jelen esetben a Rendszergazda fiók a cél, így beírtam azt. Angol billentyűzet kiosztással megy a rendszer, ami megnehezítheti az ékezetes nevek bevitelét. Ez bármikor átállítható a rendszer beállításaiban.

Ezután kapunk egy tájékoztatót a fiók beállításairól, valamint egy újabb interaktív menüt, hogy mit is szeretnénk csinálni. Itt is az első pontot választjuk, ami a jelszót eltörli.

Ezután visszajutunk a felhasználó választó képernyőre, ahol ismét beírjuk a Rendszergazda fiók nevét. Majd a menüből a 4-es opciót választjuk, ami engedélyezi a fiókot. Erre azért van szükség, mert néhány ritka esetben zárolja a Windows a fiókot. Valami önvédelmi mechanizmus lehet.

Ezután ha készen vagyunk, akkor egy felkiáltó jelet (!) kell beírni a felhasználó választásnál. Ezzel visszajutottunk a program főmenüjébe. Innen q gomb megnyomásával tudunk kilépni. Kilépés előtt megkérdezi a program, hogy mentse e a változásokat. Erre természetesen igennel felelünk (y gomb).

Ezután nincs más dolgunk, mint beindítani a Windows rendszerünket és élvezni a Jelszó mentességet 🙂

Figyelem! Az itt ismertetett módszer más gépén való alkalmazása akár bűncselekmény is lehet. Ezért csak saját gépen érdemes használni a programot. A program nem képes Active Directory bejelentkezésű felhasználók információit módosítani, mivel a profilok ebben az esetben nem helyi gépen vannak tárolva.

A nem rendeltetés szerű használatból (Saját jelszó megváltoztatása) eredő hibákért, adatvesztésért és egyéb, jogi útra terelt felelősségre vonás miatt nem vállalok felelősséget.

kiemelt kép forrása: http://www.nightlion.net/wp-content/uploads/2011/07/backtrack-logo-trace.jpg