Facebook chat pidgin segítségével

Egy jó ideje már a Facebook nyílt chat protokollra épít. Szép számmal akadnak olyan programok amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy barátainkkal beszélgessünk úgy, hogy közben ne legyünk fent az oldalon. Egy kliens program használatának számos előnye lehet. Mai írásomban a Pidgin nevezetű program beállítását mutatom be.

Elsősorban könnyebb kezelni az üzeneteket, másrészről meg nem kell nyitva lennie egy böngésző ablaknak. A Pidgin használatának kifejezetten több előnye is van. Először is nyílt forráskódú program. Fut Linux, Windows és Mac rendszereken is. Azonban a valódi előnye az, hogy számos kommunikációs protokollt támogat, valamint több felhasználói fiókunkkal aktívak lehetünk az interneten egy program használatával.

A Cikk írásakor én a Pidgin hordozható változatát választottam, amit a PortableApps.com oldalról töltöttem le. Telepítő változat beszerezhető a http://www.pidgin.im/ címről.

Első lépésként be kell azonosítanunk a facebook nevünket. Ez, ha rámegyünk az adatlapunkra akkor a böngészőnk címsorában megjelenik. Ez lesz a login azonosítónk, ami a programba kelleni fog. Amennyiben még nincs ilyenünk, akkor a beállítások között beállítható.

Következő lépésként hozzá kell adni egy felhasználói fiókot. Ehhez a lehetőséget a program közvetlen indítás után felkínálja. Csak a hozzáadás gombot kell megnyomni.

A Protokoll lenyíló menüből a Facebook (XMPP) protokollt kell kiválasztani. Felhasználónévnek a fentebb említett azonosítót kell beírni. A tartomány mezőt nem kell átállítani. A jelszó mezőbe a facebook jelszavunk megy. Helyi álnévnek olyan nevet írjunk be, amilyen néven látszani szeretnénk beszélgetések közben.

A folyamat végén megnyomva a hozzáadás gombot egy megerősítő ablakot kapunk, hogy fogadjuk el a facebook által kínált biztonsági tanúsítványt. Ezen ablak több mint valószínű csak Biztonságos böngészés opcióval használt felhasználói fiókok esetén jelenik meg. Itt megjegyezném, hogy amennyiben nem így böngésznénk, akkor kapcsoljuk be.

Ezután már beszélhetünk is.

A beszélgetéseink naplózva lesznek facebook-on is. Itt megjegyezném, hogy némi késés lehet az üzenetekben, így néha napján előfordulhat, hogy késve kapunk meg egy üzenetet. Ez a szerverek terheltségéből adódik.