Filmajánló: Kódjátszma

Nem sűrűn szoktam filmeket ajánlani, de ez a film igenis megéri az árát.

Alan Turing életét és munkásságát remek ötlet volt megfilmesíteni. Egyetlen kár, hogy korábban nem gondolt erre senki.

A történetet nem akarom teljesen lelőni, így csak nagy vonalakban írnék egy pár kedvcsináló gondolatot. Igazából ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy egy önéletrajzi film esetén mi számít a történet lelövésének?

Alan Turing angol matematikus volt, akinek nagy szerepe volt a második világháború alatt a németek által használt Enigma kódolás megtörésében. Kifejlesztett tudós társaival egy gépet, amely képes volt megtörni az Enigma kódot igen rövid időn belül. Az általa tervezett gép egyfajta Turing gép volt.

A Turing gép egy olyan univerzális automata, matematikai gép, amely 5 művelet segítségével dolgozik. Ha egy probléma leírható és megoldható az 5 definiált művelet véges számú ismétlésével, akkor a probléma megoldására építhető gép. Lényegében a mai számítógépek univerzális Turing gépek.

Szóval ha ő nincs, akkor bizony az informatika ilyen szinten, mint ma, nem létezne.

Benedict Cumberbatch iszonyat jól alakítja a főszerepet. Ezért az alakításért kijárna neki egy Oscar díj. Egyetlen probléma a filmmel, hogy eredeti nyelven csak hülye időpontban hajlandó adni a legtöbb mozi. A szinkron többé-kevésbé rendben van, de a magyar cím választás szenzációhajhász és erőltetett.

Az enigma gép működéséről és a mögötte álló matematikai elvről korábban már írtam az Alapvető titkosítási módszerek cikkemben.