Firefox 4 RC1 teszt

Ma kijött a Firefox 4 első kiadásra jelölt verziója, így gondoltam csinálok egy bemutatót róla, meg egy kicsit mérek teljesítményt. Igencsak meglepődtem, mikor kiderült, hogy gyorsabb, mint a Chrome. Igaz nem sokkal, de akkor is meglepődtem.

Rövid ismertető

Ami először fel fog tűnni a felhasználóknak, az a kinézetváltás. Igencsak átszabták a megjelenését a böngészőnek. (Ha rosszmájú akarnék lenni, akkor azt mondanám lemásolták a Chrome-ot) Windows Vista/Seven rendszereken A címsoron jelennek meg a böngésző fülek. A bal sarokba került egy Firefox menü, amely az alapértelmezetten elrejtett menüsor fontosabb parancsait tartalmazza. Azonban ALT gomb megnyomására előjön a menüsor. A könyvjelző eszköztár alapértelmezetten rejtett, de visszaállítható. A Státusz sort eltávolították, helyette egy opcionálisan bekapcsolható kiegészítő eszköztár van. Erre pakolhatják ki az ikonjaikat a különböző kiegészítők. A folyamatban lévő betöltési üzenetek a tartalom felett a bal sarokban jelennek egy rövid sávként.

Az alapértelmezett kezdőlap is ráncfelvarráson esett át és bekerült egy előző munkamenet helyreállítása gomb is. Ezen kívül a kiegészítő kezelő is újra lett gondolva.

A 3-as sorozat igencsak zavaró tulajdonsága, a lassú indulás és leállás a multé. A 4-es verzió igen gyorsan indul.

Sebesség teszt

A 7-en rászántam magam a Chrome kipróbálására, mivel Firefox mellé kellet egy másik böngésző is a gépemre. Bár kinézetre igencsak hasonló a Firefox és Chrome nekem valamiért mégsem jött be. Valamiért olyan fapadosnak érzem, mintha valami hiányozna belőle. De legalább gyors…, legalábbis ezt mondták.

Eddig nem nagyon akartam összehasonlítani a két böngészőt, de mivel megjelent az RC, így gondoltam megérett egy SunSpider gyorsasági tesztre. Ellenfele a nemrég megjelent 10-es Chrome volt, és számomra meglepő módon a Firefox jött ki győztesnek. A különbség igazából csak pár milliszekundum. Azonban igencsak elismerésre méltó dolog, hogy mi mindent fejlesztettek a böngészőn a háttérben. Mivel egy mérés nem mérés, meg nem akartam elhinni az eredményeket, ezért 3x is lefuttattam a tesztet mindkét böngészőben. Mivel milliszekundumos nagyságrendről beszélünk ezért a SunSpider a mért idők mellé egy +/- százalékos értéket társít, ami azt jelenti, hogy a mért időtől +/- irányban x százalék eltérés lehet. Ezen százalékos értékeket átszámoltam milliszekundumba, majd így számoltam egy legjobb esetben vett futási időt (minimum) és egy legrosszabb esetben vettet, aztán diagramra tettem az adatokat:

Mint minden mérés, ez sem megcáfolhatatlan. Azonban egy biztos: nem kell még temetni a Firefoxot.

A végleges változat valamikor a hónap vége fele jelenik meg. Addig is a kiadásra jelölt verzió innen tölthető le: http://www.mozilla.com/hu/firefox/RC/