Firefox HTML5 hangproblémák

A minap érdekes hibába botlottam. A Firefox jelenlegi változata nem hajlandó hangot lejátszani HTML5 videók és zenék esetén. Pontosabban hajlandó, csak nem éppen a megfelelő hangkártyán. Mai írásomból kiderül, miként lehet elhárítani a problémát.

A probléma csak Windows 8 és 8.1 alatt jelentkezik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Windowsban keresendő a hiba, mert Chrome és Internet Explorer alatt működik problémamentesen a HTML5 videó és hang. Szóval biztos, hogy Firefox hiba a jelenség.

A problémát először úgy próbáltam meg megoldani, hogy a nem használt hangkártyákat (Digitális kimenet, HDMI) letiltottam, mivel minden esetben, ha engedélyezve volt valamelyik másik hangkártyám, akkor azon szólalt meg a videó hangja. A letiltás annyi eredményt hozott, hogy semelyik hangkártyán nem volt hajlandó hangot adni a Firefox.

Aztán jött egy kósza ötlet. Tiltsuk le az elsődleges hangkártyán az összes effektet. És láss csodát működik. Szóval ha más is belefut a hibába, akkor a Vezérlőpulton található hang beállítóban az elsődleges hangkártyán (ami mellett a zöld pipa van) jobb klikk, majd tulajdonságok. A megjelenő panelon hangkártya függően lennie kell egy fülnek, ahol letiltható az összes effekt. Az én kártyám esetén így néz ki a panel:

hangproblemaAlternatív megoldásként, ha nem akarjuk kikapcsolni az effekteket, akkor használjunk más böngészőt HTML5 tartalmak megtekintésére. Remélem minél előbb javítják ezt az idegesítő hibát.