Firefox Windows 7 integráció

Mai írásomból kiderül, hogy miként használhatod ki a Windows 7 felhasználói felületének előnyeit Firefox böngésződben is. Az itt leírtak egy része Vista alatt is működhet, bár ez nem 100%, mivel nem teszteltem ezen platformon.

Firefox 3.6-tól kezdve a Firefoxban van beépített támogatás a Windows 7 felhasználói felületének extráihoz. Ezen beállítások azonban nincsenek alapértelmezetten bekapcsolva, valamint a beállítások lapon sem találhatók meg hozzá a beállítások. Ennek az oka valószínűleg az, hogy még kísérleti fázisban lehetett a támogatásért felelős kód, vagy éppen a Firefox 3.6 megjelenésekor még nem volt elegendően nagy a Windows 7 piaci részesedése ahhoz, hogy a fejlesztők foglalkozzanak vele részletesebben.

Ez azonban csak feltételezés, mert nem vagyok firefox fejlesztő. Az azonban tény, hogy ezen beállítások bekapcsolhatók az about:config cím beírása hatására megnyíló konfiguráció szerkesztőben. A cím beírása után egy képernyő fogad minket, mely lényege az, hogy hozzá nem értő konfigurálással nagyon komolyan el lehet rontani a Firefox beállításait.

Ezután nincs más dolgunk, mint a következő kulcsok értékét igazra (true) állítani:

browser.ctrlTab.previews

ctrl+Tab gomb megnyomásakor navigálás a megnyitott lapokhoz

browser.taskbar.previews.enable

Az egyes nyitott lapok tálcán kis képként is megjelennek.

browser.allTabs.previews

A fülek sávján a  jobb felső sarokba elhelyez egy kis ikont, melyre ha rákattintunk megtekinthetjük az összes nyitott lapot és még keresni is lehet közöttük 🙂