Hasznos Android programok

android Az okostelefonok nagy előnye, hogy programokkal bővíthetjük a tudásukat. Nincs ez másként az Android esetén sem. Azonban a rengeteg program közül igen nehéz megtalálni azokat, amikre igazán szükségünk van, vagy ajánlott lenne a használatuk. Ezen írásomban pár hasznos Android program kerül bemutatásra, amit érdemes feltelepíteni a telefonunkra, táblagépünkre.

A programok telepítése kapcsán megjegyzem, hogy igyekezzünk csak Android Play áruházból telepíteni programokat, mivel így kisebb az esélye annak, hogy kártevő programot telepítsünk fel. Persze nem kizárható a dolog így sem. Ezért telepítés előtt minden esetben érdemes átnézni az alkalmazás által igényelt jogosultságokat. A cikk írásának pillanatában bemutatott programok egyike sem tartalmaz kártevőt, de mivel nem én fejlesztem őket, ez későbbi frissítések esetén nem rajtam múlik, így felelősséget sem tudok vállalni. Az alkalmazásokat kategóriába rendeztem. A lista természetesen nem teljes, ide csak azok kerültek be, amiket személyesen is használok.

Internet és Hálózat

Skype

Különösebben szerintem nem kell bemutatnom a programot. Mobil változatával videóhívást és hanghívást is kezdeményezhetünk, szóval a telefonunk használható Skype telefonként is. Érdemes megjegyezni, hogy adatmennyiséget igen fogyasztja, így csak WLAN kapcsolat mellett ajánlott használni, valamint az akkumulátort sem kíméli.

Mozilla Firefox

A Firefox böngésző mobil változata. Olcsó, kevés memóriával ellátott telefonokra nem igen ajánlom, de ha bírja a telefon és a beépített böngésző nem tetszik, akkor mindenképpen kötelező darab.

Onavo Count

Mindenképpen telepítendő alkalmazás, amennyiben a mobilinternet előfizetésünk korlátolt adatmennyiséggel rendelkezik. Ezen alkalmazással napi és alkalmazás szinten nyomon követhetjük a letöltött adatmennyiséget, illetve korlátozhatunk bizonyos alkalmazásokat csak WLAN hálózatokra.

Google alkalmazások

A legtöbb Android telefon előre telepített Google alkalmazásokkal érkezik, viszont nem kötelező őket minden változatban szállítani, így elképzelhető, hogy egyáltalán nincsenek is feltelepítve. A linkben szereplő címről azonban beszerezhetőek.

PocketCloud

Egy remek RDP/VNC kliens alkalmazás, amivel a Windows-os gépünket irányíthatjuk távolról, ha azon engedélyezve van a távoli asztal kapcsolat. Nem csak Windows gépekhez használható, működik Linux és OS-X rendszerek alatt is, ha VNC szerver van feltelepítve a gépre.

Zene és Film

Winamp

A népszerű zenelejátszó Android változata. Mindenképpen ajánlott, ha amúgy is Winamp-ot használunk és a médiatárunk is rendben van tartva. Ekkor lehetőség van a telefonra szinkronizálni zenéket és miegymást. Majdnem iTunes érzés Android-on.

MediaHouse

DLNA Szerver/kliens program. Segítségével okos TV-re tudjuk közvetíteni a telefon videóit a hálózaton keresztül. Számítógépről is képes lejátszani hálózaton keresztül. Ehhez azonban kell egy jó lejátszó is, mint az MX Player.

MX Player

Filmlejátszó, mindent lejátszik konvertálás nélkül. Ebből kifolyólag a filmek sebessége telefontól függő lesz. Kell neki egy kicsit erős vas a nagy felbontású tartalmakhoz.

Egyéb hasznos

Total Commander

A legjobb Windows fájlkezelő Android változata. Nagyon hasznos kis program. ZIP fájlokat tömörít, kibont, Bluetooth másol, FTP és Windows fájlmegnyitásra is képes.

Időkép

Magyarország pillanatnyi időjárása naprakészen.

TV24

Aktuális TV műsor.

Wallpaper Slideshow

Háttérkép cserélő alkalmazás, automatikusan időközönként cseréli az asztali háttérképet.

DND Call Blocker

Nem kívánt hívások automatikus elutasítása. Korábban írtam a témáról.

Voodo Anti Exynos MemAbuse

Az eddigi egyetlen alkalmazás a Galaxy S2 és S3 telefonok biztonsági hibáinak javítására. A link egy korábbi írásomra mutat.