Hétvégi filmajánló

A minap akadtam rá erre a remek filmre, amiről a HUP-on olvastam először. Magyar alkotás, dokumentumfilm a Demoscene-ről, ami egyfajta számítógépes művészet. További részletek és film a tovább gomb nyomása után.

A Demoscene a wikipedia szerint nem más, mint egy “nemzetközi underground számítástechnikai szubkultúra, amelynek célja különböző számítógépes digitális művészeti alkotások („demók”) készítése. Ezen alkotások jellegzetessége, hogy valós időben („realtime”) futnak a számítógépeken, azaz nem a hagyományos értelemben vett előre renderelt animációkról van szó, amiket videoformátumban terjesztenek, hanem futtatható programokról, amik a futtatás során számolják ki a megjelenő látványt és hangokat. A kultúra több mint 20 éves múltra tekint vissza, és bár a gyökerei az első mikroszámítógépekre készített illegális programmásolatok bevezetőiben keresendők, mára a műfaj már neves filmfesztiválokon önálló művészeti ággá nőtte ki magát.”

A film alkotói neveztek alkotásukkal a Manhattan Film Festival-ra így idézném a kérésüket: ““Mától egy hétig lehet szavazni a Vakondok 2-re a Manhattan Film Festival honlapján. Kérlek segítsétek szavazatotokkal a filmet, hogy bekerülhessen egy nívós new yorki filmfesztiválra. Nincs szükség regisztrációra, csak egy nevet és egy mail címet kell megadni, hogy egy mail címmel ne lehessen többször szavazni. De nem fognak emailben zaklatni.  Aztán kiválasztani, hogy Moleman 2. Osszátok meg az infót és szavazzatok juni 7-ig. 1 percbe sem kerül az egész, de nagyon hálásak leszünk :D”

Maga film pedig megtekinthető itt: