HP LaserJet 1300 és Windows több példány nyomtatási hiba

Adott a címben említett nyomtató, amit a munkahelyemen használok. Nem mai darab, viszont a célnak megfelel. Windows 7 Windows Update-en telepített driver-el kezeli. Azonban a nyomtató nem volt hajlandó több példányban nyomtatni dokumentumokat. Először azt hittem, hogy illesztőprogram hiba, de mikor már a többi virtuális nyomtató sem akart, akkor teljesen összezavarodtam, míg nem jöttem rá a megoldásra. Ezen rövid írásomból kiderül, hogy hogyan lehet megoldani a problémát.

A helyzet az, hogy valóban a Windows Update-en keresztül telepített illesztőnek van baja, pontosabban az alapértelmezett konfigurációjának. A szívás ezzel az, hogy valamiért kihat a hiba a többi nyomtatóra is. Legalábbis nálam valamiért kihatott az alapértelmezett XPS Writer és a doPDF virtuális nyomtatóra is, ezért valami rendszer hibának gondoltam az esetet.

A Virtuális nyomtatók hibássága a gyors “gyányolós” megoldásomból derült ki. Alap ötletem az volt, ha már a nyomtató nem nyomtat több példányt, akkor amit nyomtatni akarok bele nyomtatom egy pdf/xps fájlba több példányban, majd ezt nyomtatom ki a fizikai nyomtatóval. Azonban ez nem jött össze.

A Probléma megoldása igencsak egyszerű.

Első körben meg kell nyitni a nyomtatók és eszközök mappát. Itt a nyomtatót kiválasztva a Nyomtató tulajdonságait kell kiválasztani.

Ezután a megjelenő ablak Eszköz beállítások lapján kell a lista alján egy olyan opciót keresni, hogy Mopier Mode. (Magyarul fogalmam sincs mi lehet ez, Angol Windows 7-et használok) Ennek értékét kell Disabled-re (tiltott) tenni. Ezután a nyomtató és az összes virtuális nyomtató működése tökéletes lesz. Nem lesz gond a több példány nyomtatásával.

Azt nem próbáltam ki, hogy a többi nyomtatót akkor is érinti e a probléma, ha nem a HP az alapértelmezett nyomtató. Továbbá azt sem tudom, hogy a HP gyári illesztőprogramjában van e ez a hiba.

Gyári HP illesztő programokat elvből nem telepítek fel, mivel igencsak feleslegesek, valamint sok esetben nagyon sok esetben csak teleszemetelik a rendszert. Tudom, hogy manapság a merevlemezek több terrabyte kapacitásúak, de azért valahol mégiscsak nonszensz, hogy egy nyomtató műkodéséhez 300Mb hülyeséget kelljen telepíteni, amire a felhasználók 99%-nak (szerintem) nincs szüksége.