Internet Explorer 9 bemutató

A héten megjelent az Internet Explorer 9. Amely, mint eddig minden egyes Internet Explorer úgy lett beharangozva, hogy jobban támogatja a szabványokat, mint elődei. Ez erről a verzióról is elmondható, de talán ez az első amely tényleg elfogadható szabvány támogatással érkezik.

A korábbi verziók legnagyobb baja az volt fejlesztői szemszögből, hogy nem éppen a szabványok követéséről volt híres. Azonban felismerve ezek fontosságát a 9-es verzió igencsak jó támogatással rendelkezik. Valamint technikai újítása az új verziónak a HW gyorsított rajzolás a DirectX 11-ben bemutatott Direct 2D segítségével. Így a weboldalak megjelenítése villámgyors. A Windows Vista felhasználóknak a program telepítése előtt telepíteniük kell a 2. Javítócsomagot és a Platform frissítést.

A telepítő csupán egy 0,5 Mb méretű letöltő, hasonlóan a Chrome telepítőhöz. Mivel az Internet Explorer magját képező HTML megjelenítő szerves része a Windows-nak, ezért majdhogynem csökkentett módban települ a program.

Viszont a telepítés igencsak gyorsan megvan. Számomra külön pozitívum, hogy a korábbi verziókkal ellentétben itt nincs szükség a számítógép újraindítására.

Kinézetileg az Internet Explorer is a Chrome-ra emlékeztet, azonban itt a fülek a címsor után helyezkednek el. Egy fül megragadásakor a körülötte lévő ablakterület eltűnik. Minden fül a tálcához rögzíthető.

Ezen kívül Minden megnyitott fülhöz kapunk kis előnézeti képet.

Eddig talán csak az Internet Explorer nem rendelkezett letöltés kezelővel, helyette minden egyes letöltésnek külön ablakot nyitott. A 9-es verzióban azonban bemutatkozik a letöltés kezelő, amely egy helyen gyűjti az aktuális és befejezett letöltéseket.

Ami igazán meglepő az új változatban, az hogy  a SunSpider Javascript teszten A Chrome-ot és a Firefox-ot is kenderbe veri, és nem csak 1-2 ms különbséggel. Az Interneten olvasható pletykák szerint a Microsoft ehhez a teszthez optimalizálta a böngészőt és valójában nem ilyen gyors a böngésző. Ezt egyenlőre sem cáfolni, sem megerősíteni nem lehet mivel úgymond független teszt, ami a SunSpider-hez hasonló tudtommal nincs. Úgyhogy a valós sebesség majd elválik a jövőben. Az általam mért eredmények a következőek:

 

Összegezve:
Az IE 9 igencsak jóra sikerült. Internet Explorer használóknak kötelező darab. Aki meg nem használ Internet Explorert, de Windows rendszeren böngész internetet, annak meg biztonsági szempontból ajánlom a frissítést, meg érdemes kipróbálni.