iPhone/iPod/iPad töltő olcsón

Egy eredeti Apple iPhone töltő igen sokba tud kerülni (jelenleg 7000Ft, link itt), és mivel az iPod termékekhez nem adnak alapból hálózati töltőt csak kábelt, gondoltam házilag barkácsolok egy töltőt. Hiszen csak 5V kell az eszköznek elméletileg… Azonban a gyakorlat az, hogy az Apple fejlesztő mérnökei trükkös emberek.

Trükkösek, mivel szinte az összes iPod/iPad/iPhone készülék el van látva egy hardveres védelemmel, ami meggátolja azt, hogy olcsó töltőről töltődjön a készülék, ezáltal rákényszerítve a vásárlót arra, hogy vegyen Apple terméket. Természetesen olcsóbban is lehet vásárolni iPhone kompatibilisnek nevezett terméket, azonban némi Google keresés és fórumokon tájékozódás után arra az eredményre jutottam mások beszámolói alapján, hogy ezen termékek az esetek többségében nem működnek. Azonban így a nyaralási időszak közeledtével hasznos lenne egy töltő, mivel nem szándékozom magammal cipelni a számítógépemet.

Ami kelleni fog:

  • Olcsó, USB dugóval ellátott töltő (Telefonokhoz, Mp3 lejátszókhoz szokott járni)
  • Egy felesleges USB kábel
  • Némi elektronika ismeret

A töltő részen semmit sem kell módosítani, csak a kábelt kell, Alábbi ábra szerint:

Amint az ábrán látszik, csak annyit kell csinálni, hogy az “Adat -” és “Adat +” jelzésű Zöld és Fehér szálat összekötjük az átalakítandó kábelben. Ezt egész egyszerűen úgy oldottam, meg hogy félbevágtam az átalakítandó kábelemet, majd a vezetékek lecsupaszítása után összekötöttem a megfelelő szálakat.

Forrasztás után, mivel nem volt itthon éppen se zsugor cső se szigetelő szalag, celluxszal lett megoldva a kábelek szigetelése 🙂 (Megjegyzem nem a legjobb megoldás, pofásabb kialakítás hozható létre kábel színéhez illő, jelen esetben fekete szigetelő szalag használatával)

Az átalakító remekül működik az alábbi képen látható töltővel. Tesztelve lett egy iPod Classic 120Gb és egy iPod Touch 16Gb (2nd gen) eszközzel.

Zárásnak jöjjön pár kép a tesztelés kapcsán:

A képernyő képek az Touch eszköz esetén a beépített képlopó funkcióval készültek. Azonban mivel a Classic nem rendelkezik ilyen képességgel tudomásom szerint, ezért ott a képek fényképezéssel készültek. A minőségük ebből adódóan nem a legjobb.


Figyelem! A leírt módszer tesztelve lett, a fent említett készülékeken. Azonban megvan rá az esély, hogy a te készülékednél nem fognak működni a leírtak. Továbbá a nem megfelelően elvégzett átalakítás akár kárt is tehet az eszközödben. Ezt mindenképp mérlegeld.

Ezen kialakítás költsége változó lehet, nekem csak USB kábelre volt szükségem, amit egyik ismerős tudott adni, mivel volt neki elfekvőben éppen. (Köszönöm Laci) Azonban ha boltban kell is venni, maximum 1000Ft lehet egy USB kábel (nem szükséges 3 méterest venni :)) USB töltőt márka és használtság függvényében 1000-2000Ft-os áron már lehet találni. 3000Ft alkatrész költséggel számolva is 58% spórolás az eredeti árhoz képest 🙂

Kiemelt kép forrása: http://store.apple.com/us/product/MB352LL/C?fnode=MTY1NDA4NA&mco=MTM3NDk1MjI