Jobb minőségű zene ASIO kimenettel

A Windows Vista-ban bemutatkozott hangkezelés számos előny mellet magában hordoz egy nagyon zavaró dolgot is. Az olcsó AC97-es hangkártyák amúgy sem csúcs minőségű hangja zenehallgatás közben borzasztóbb tud lenni, mint mondjuk Windows Xp esetén. Ez főként az újramintavételezés miatt van. A legtöbb digitális zene, mivel CD-ről lesz rippelve 41000Hz-es mintavételezést használ alapesetben. Azonban a Windows Vista és Seven kernel szintű mixere 48000Hz-en dolgozik, így hogy a zene ne legyen gyorsabb a kelleténél újramintavételezi. Az újramintavételezést a driver végzi. Mivel a driver gyártókat sem fizetik gondolom agyon, és eleve nem minőségi termékről beszélünk ezért szimplán Lineáris interpolációt implementálnak, ami [irónia]jó tulajdonsága az, hogy a zene dinamika tartományát iszonyatosan rontja.[/irónia]

Szerencsére ki lehet kerülni ezt a kernel mixert 2 módon is

  • Direct kernel streaming kimenet használata
  • ASIO kimenet használata

Mint a címből kiderül ezen leírás ASIO kimenet használatát mutatja be, mivel ez jobban működik és egyszerűbb használni, mint a direct kernel streaming-et.

Az ASIO az Audio Stream Input/Output szavak rövidítése, egy olyan hangprotokoll amely az alkalmazás számára közvetlen kommunikációt tesz lehetővé a hangkártyával, ezáltal csökkentve a késleltetést a műveletek között. Főként zene szerkesztő szoftverek szeretik használni. Amellett, hogy alacsony késleltetést biztosít,  képes egyszerre több, mint 2 csatornás felvételt is kezelni, amely DirectSound alatt elképzelhetetlen. Mivel direktben használja a hangkártyát közbe iktatott mixer nélkül így nincs szükség újramintavételezésre, de egyszerre csak egy program használhatja a kártyát. Ez gyakorlatban annyit jelent, ha ASIO-t használó alkalmazást futtatunk akkor addig míg az fut, mondjuk nem hallunk hangot youtube videók nézése közben.

Ahhoz, hogy ASIO kimenetet tudjunk használni a zenelejátszónknak támogatnia kell ezt. Alap esetben egyik sincs felkészítve ilyesmire, de hála szorgos programozóknak a legnépszerűbb zenelejátszókhoz van kimeneti modul. Én foobar2k-t használok, de winamp-hoz is létezik. A másik dolog, ami kell egy ASIO-t támogató hangkártya. Szerencsére egy driver segítségével rávehető minden WDM driver-t használó hangkártya ASIO támogatásra. A progam neve: ASIO4All. A telepítője tartalmazza a 32 és 64 bites változatot is.

Szükséges szoftverek:

Az ATSurround pluginról eddig még nem volt szó. Ez egy Dolbi Pro Logic II plugin, amely képes stereo jelből normális 5.1-et csinálni. Sajnos nem igyenes, de megéri az árát. Az ingyenes verzió limitációja az, hogy időközönként némi fehér zajt kever a zenébe. Winamp és Foobar 2000-et támogat.

A Foobar 2000 és az ASIO4ALL telepítése igen egyszerű feladat, így azt nem is kommentálnám. Az ASIO kimeneti modult meg a foobar könyvtárban található components mappába kell bemásolni.

Ezután elindítva a foobart első utunk a file menüből nyíló preferences ablak legyen.

A megnyíló preferences ablakban a Playback/output alatt található lapon az ASIO4All-t válasszuk.

Ez után az alatta található ASIO devices listán hozzá kell adni egy új eszközt a new gombbal.

A megjelenő ablakban be kell állítani a csatorna kiosztást. Az alábbi képen egy szabványos 5.1 sorrend látható. Stereo esetén csak a left és right csatornákat kell beállítani.

Az ATSurround plugin-t a DSP részen lehet beállítani, ami a szintén a Playback részen található. Az elérhető DSP-k listából át kell helyezni az aktív DSP-k listába, majd a configure selected gomb megnyomásával be kell állítani.

A Main lapon a Processing mode legördülő listából az ATSurround AS a (3/2)-es elem legyen kiválasztva.

Majd a Room lapon az Enable Bass redirection legyen kipipálva. Továbbá itt lehet szórakozni még késleltetéssel és hangszórónkénti egyéni erősítésekkel. Ezen beállításokat ki kell tapasztalni a szobától és a hangrendszertől függően.

Ezek után ha a kedvenc zenénket megpróbáljuk lejátszani akkor elvileg hallanunk kellene a különbséget a Direct Sound és ASIO között, valamint a tálcán az óra mellet meg fog jelenni egy kis értesítés ami tájékoztat arról, hogy ASIO kimenet van használatban:

Amennyiben a foobar értesítést küld hogy nincs elég csatorna a lejátszáshoz, akkor elképzelhető, hogy már valami alkalmazás használja a hangkártyát, ezért az ASIO nem tud elindulni, vagy az is lehet rosszul lett konfigurálva valami.