Karácsonyi vásárlási tippek

Nemsokára ismét itt a karácsony, így lassan be el kell kezdeni az ajándékok beszerzését. Ezen írásban egy pár ajándék ötletet említek meg, aminek egy technika iránt érdeklődő személy biztos örülne, magamból kiindulva.

Az ötletek előtt azonban meg kell jegyeznem, hogy a karácsony akármennyire is szeretné ráerőltetni a fogyasztói társadalom, nem csak az ajándékokról kell hogy szóljon. Lehetne itt említeni a vallást, de szerintem mindenki másképp értelmezi ezen ünnepet. A lényeg viszont szerintem az lenne, hogy olyan emberek társaságában töltsük ezt az ünnepet akiket szeretünk. Ebből kifolyólag meg nem feltétlen kell vagyonokat költeni ajándékra.

Ez az egyik oka annak, hogy nagyon drága műszaki cikk vásárlását nem javasolnám karácsonyi ajándéknak. A másik ok meg, hogy ilyenkor általában amúgy is drága termékek a szokásosnál is jobban túlárazottak. Nem véletlen szoktak januárban hatalmas akciók lenni. Szóval aki nagyobb értékű műszaki termék vásárlását tervezi családi ajándéknak, annak javaslom várjon vele januárig.

Karácsonykor több, mint valószínű nagy sikertermék lesz a Tablet PC. Erről korábban írtam egy vásárlási tanácsadót. A lényeget azonban úgy tudnám összefoglalni a jelenlegi kínálatból, hogy olcsón lehet már venni gépet, de nem biztos, hogy meg fog felelni az igényeknek. A gyanúsan olcsó gépeknek mindig van valami rejtett hibájuk.

Itthon még nem annyira népszerűek az elektronikus könyvolvasók. Azonban Tablet helyett jobb és hasznosabb eszköz lehet egy kimondott elektronikus könyvolvasó, ha a táblagépet amúgy is csak olvasásra használnánk. Az elektronikus könyvolvasók jellemzője, hogy egy speciális e-ink kijelzőt alkalmaznak ami fekete-fehér. Ezen kijelzők előnye, hogy háttérvilágítást nem igényelnek, napfényben is kitűnően olvashatóak, valamint csak lapozáskor fogyasztanak. És nem utolsó sorban kellemesebb is rajtuk olvasni, valamint olcsóbbak is ezen eszközök. A legnépszerűbb modell talán az Amazon Kindle eszköze. Magyarországon kicsit problémás ennek a beszerzése, de nem lehetetlen. A Barnes & Noble is nagyon jó könyvolvasókat gyárt, ezek Magyarországon is kaphatóak.

A Mobiltelefon évek óta úgymond karácsonyi sikertermék. Azonban mostanában tapasztalatom az az árakat elnézve, hogy nem feltétlen éri meg telefon szolgáltatótól telefont venni előfizetéssel együtt. Sok esetben jobban jár az ember, ha kártyafüggetlen készüléket választ. Mivel a szolgáltatók (főleg az egyik T betűs) előszeretettel szeretik kifizettetni az emberrel a készülék teljes árát “akciós” árként feltüntetve. Cserébe ezen “Akciós” árért 2 éves hűséget kell aláírnunk egy olyan előfizetésre, amire nem biztos, hogy szükségünk van. Szóval ha kinéztünk egy telefont a kínálatból vásárlás előtt tájékozódjunk, hogy megéri e a szolgáltatótól megvenni, vagy függetlenül jobban járunk.

Jó ötlet lehet a PC/Konzol játék vásárlása, vagy nyomtatott könyv. Ezzel azonban vigyázni kell, mert ha nem ismerjük a célszemélyünk ízlését, akkor nagyon elbaltázhatjuk a dolgot. Egy köztes megoldás lehet ilyen esetben az ajándék utalvány. Sok áruház/bolt kínálatában elérhető ez a szolgáltatás . Gyakorlatilag 0 esélye van a melléfogásnak, mivel így a célszemély dönti el, hogy mit vesz rajta.

Számítógép / Laptop vásárlását egyrészt a karácsonyi “akciós” túlárazás miatt nem ajánlom, másrészt meg azért nem, mert ilyenkor gyakorlatilag minden sz*r, amúgy eladathatatlan, normál körülmények között a kutyának nem kellő konfiguráció előkerül a raktárból, majd kerül rá egy akciós tábla és kész. A naiv vásárlót meg természetesen az eladók készségesen félrevezetik (“Nekem is ilyen van otthon” – A leggyakoribb hazugság egy műszaki eladótól), csak hogy vegye meg a terméket. Szóval csak óvatosan. Korábbi írásom némi támpont lehet, ha mindenképpen számítógépet vagy laptopot szándékozunk vásárolni

Zárásként tudatos és hasznos vásárlást kívánok mindenkinek így az ünnepek előtt.