Képernyőképek készítése

kepernyo A képernyőképek készítése (főleg ha sokat kell egyszerre) nagyon monoton és unalmas feladat tud lenni. Ezért ebben az írásomban a folyamat automatizálásáról lesz szó.

A “klasszikus” módszer előnyei és hátrányai

A klasszikus módszert szerintem mindenki ismeri. Ha a Print Screen gombot lenyomjuk a billentyűzeten, akkor vágólapra kerül az aktuális képernyőkép. Ha mellé lenyomjuk az Alt Gr gombot, akkor csak az aktuális ablak képe kerül a vágólapra. Ezen képeket aztán egy képszerkesztővel menthetjük, vagy szerkeszthetjük.

Előny, hogy nem kell hozzá külön program, hátrány viszont az, hogy monoton lesz a munka, illetve ha az alkalmazásunk 3D grafikát használ, akkor nem biztos, hogy működni fog a módszer, méghozzá technikai okok miatt.

A Windows 7 beépítetten tartalmaz egy képernyőkép készítő eszközt is. Ennek a neve angol Windows esetében Snipping Tool (magyar nevét nem tudom, mivel angol Windows-t használok évek óta) Ez a képernyőképek gyors vágását és készítését teszi lehetővé, azonban nincs lehetőségünk automatizálni a folyamatot.

Külső programok

Képernyőképek készítésére készült programokból majdnem annyi van, mint amennyi csillag az égen. Ebből adódóan igen eltérő képességű és tudású programok vannak. Nehéz kiválasztani a megfelelőt a célra. Ezen írásban két programot emelnék ki, egy fizetőset és egy ingyeneset.

Fraps

A Fraps teljes verziója $37-ba kerül, azonban van egy ingyenes változata is. A program különlegessége az, hogy segítségével 3D játékokból lehet képernyőképeket menteni gombnyomással, illetve videót is képes rögzíteni bármilyen játékból. Játékok mellett használható természetesen hagyományos képernyőképek készítésére is.

fraps

Az ingyenes változat csak .bmp formátumban tud képet menteni, illetve a videofelvételekre vízjelet illeszt és a rögzíthető videóhossz is limitálva van.

Automatizálási szempontból igen jó, mivel tetszőleges billentyűhöz rendelhető a képkészítés, illetve a képkészítési ismétlési idő is beállítható.

A vásárlásért cserébe viszont a program frissítéseit ingyenesen megkapjuk 🙂 A program a http://ww.fraps.com/ címről szerezhető be.

Greenshot

A Greenshot egy ingyenes és nyílt forráskódú képernyőkép készítő program, amire nem túl rég akadtam rá. A program viszonylag kis méretű, angol mellett számos nyelven elérhető.

Adott időközönkénti felvételt nem tud, viszont cserébe:

  • Képes az egérrel kijelölt területet közvetlenül fájlba menteni
  • A kész kép külön programok használata nélkül:
    • Nyomtatható
    • Exportálható internetes képmegosztókra, mint pl Flickr, Picasa, Dropbox
  • Internet Explorer-ben megnyitott weblap teljes tartalmát képes képként menteni
  • Számos formátumot támogat

Egyszóval egy remek program, főleg ha sok képernyőképet kell készítenünk. Ideális választás szoftverleírások készítéséhez.

Néhány képernyőkép a programról, amit szintén Greenshot-tal készítettem:

Greenshot_1 Greenshot_2 Greenshot_3 Greenshot_4