Könyv helyzetjelentés

Hölgyeim és uraim! A múlt héten ismét elérhetővé váltak a könyveim letölthető PDF formában, de nem csak ez az egyetlen jó hír, amiről be szeretnék számolni…

A PDF változatok a Gumroad oldalról tölthetőek le. A választás erre az oldalra azért esett, mert a Scribd vízjelezni nem tudja a letöltött dokumentumokat, illetve az utóbbi időben a PayPal fizetési opció eltűnt egyedi vásárláskor. Ennek az oka az, hogy a Scribd az előfizetéses vásárlásokat preferálja.  A vízjelezés pedig egy szükséges másolásvédelmi megoldás.

Korábban voltam annyira naiv, hogy semmilyen másolásvédelmi megoldás nélkül terjesztettem a könyveimet, bízva abban, hogy akinek van 10+ ezer forintja Arduino-ra vagy RaspberryPi-re, az bizony nem fog sajnálni maximum 5 ezret egy szép és jó könyvre. De sajnos tévedtem, hibáztathatnék másokat olyan demagóg szövegekkel, hogy a magyar mentalitás, de igazából a saját naivitásom áldozata lettem.  A vízjelezés lehetőséget biztosít számomra, hogy visszakövessem a PDF változatokat, ha ne adj isten felbukkannának valahol “nem éppen hivatalos helyen” az interneten.

A Gumroad publikálás nem befolyásolja a Scribd-es változatokat, azok továbbra is elérhetőek és offline is olvashatóak a Scribd saját alkalmazásán keresztül. E-pub változatok egyenlőre két fő okból nem készülnek:

  1. Az E-pub nem támogat önmagában semmilyen másolásvédelmi funkciót, amit nem lehetne 1-2 perc alatt eltávolítani. Ebből adódóan a szükségesen rossz DRM csak külső alkalmazásokkal oldható meg.
  2. A LibreOffice-hoz még mindig nincs normális e-pub exportáló modul.

Viszont panaszkodás helyett a másik remélhetőleg jó hír amiről be szeretnék számolni az az, hogy nem egy, hanem kettő új könyvön is dolgozok egyszerre. Mindkét könyv programozásról szól, csak a célcsoport és az alkalmazás más. Az első könyv egy koprodukció lesz és ha minden jól megy, nyomtatott formában május környékén elérhetővé válik. A második könyv megjelenéséről egyenlőre sajnos nem közölhetek többet, csak azt, hogy készül és remélhetőleg év vége előtt sikerül majd publikálni. 🙂