Könyves blogbejegyzés

Korábban meg kellett volna már írnom ezt a bejegyzést. Mindig csak halogattam, viszont tegnap történt egy esemény, ami arra sarkalt, hogy végre összeszedjem magam és megírjam ezt a kis szösszenetet.

Régebben volt egy kérdőívem, amit a Facebook-on közzé tettem, amiben lehetett szövegesen értékelni, véleményezni a könyveket. Nem érkezett sok válasz, azonban voltak benne érdekes kérdések, amikre most válaszolok. Az utolsó bekezdésben pedig egy tegnap történt eseményről írok.

Miért csak e-book formátumban kapható a könyv?

A kérdésre a válasz röviden annyi, hogy a könyvkiadás nem egyszerű. A hosszabb válasz viszont ennél árnyaltabb. Ha ma Magyarországon könyvet akarsz kiadni úgy, hogy profitod is legyen belőle, akkor két lehetőséged van. Vagy végig d*god fél Magyarországot, vagy celeb leszel és utána írsz egy könyvet, amit aztán valami kiadóval kiadatsz. Vagy magán kiadásban megfinanszírozod, aztán saját magad intézed a marketinget és az eladást. Az első opció csak celebeknek járható, mivel ott nem maga a könyv a tényleges árucikk, hanem a celeb, akit promóz, reklámoz a könyv, így majdnem mindegy a delikvensnek, mennyit keres a tényleges könyveladásokból. A profit számára közvetetten jön TV- és egyéb szereplésekből.

Kis emberként is megpróbálhatod ezt az utat járni, viszont akkor adnak egy 100-300 ezres egyszeri tiszteletdíjat, aztán csók, vagy választhatod azt, hogy jutalékos rendszerbe adod ki a könyvet. Akármelyik opciót is választod szívás. Első esetben azért, mert ha bejön a könyv, akkor buksz rajta rendesen. 2-3 ezer alatt nincs könyv. Ha meg jutalékos rendszerben vagy az azért szívás, mert a marketing részét neked kell intézni. Egy kiadó sem tesz kb semmit a könyvek promózásáért. Így ha ténylegesen eladni akarsz, akkor hirdetned kell magad. Ez viszont pénzbe kerül.

A magánkiadás előnye, hogy nem vámolnak le a kiadók, az árat te szabod, viszont a reklámozást és mindent neked kell csinálnod. A magánkiadás egyetlen problémája, hogy viszonylag nagy darabszám (kb 200-300 felett) éri meg, viszont ez akár milliós tétel is lehet. Eddig összesen nem adtam el 100 darabot egyik könyvből sem, így hosszútávú befektetés lenne ez, amire jelenleg nincs anyagi keretem.

Szóval röviden és tömören leginkább ezért árulom elektronikus formában a könyvet. Másik előnye ennek a terjesztési módszernek, hogy könnyen frissíthető a tartalom bármikor, és megvan az az előnye, hogy nem kell fát vágni, ami igen környezetbarát opció.

Miért csak PDF formátumban kapható?

Ennek két fő oka van. A legfőbb ok az, hogy nincs rendes e-pub exportáló megoldás Libre Office-hoz. Igen, tudom, hogy léteznek hozzá beépülő modulok, mindet próbáltam, az összes elhasalt valamin exportálás közben. A PDF export meg jól működik, eddig bevált.

A másik fő ok a Scribd tudatlansága. Sajna nem lehet egy adott könyv mellé csatolni több formátumú változatot.

Miért csak a Scribd és Google Play?

A Scribd-et azért választottam, mert kedvező a jutalékos rendszerük. Te szabod meg az árat és a befolyó összeg nagy részét megkapod.

A Google Play-el a baj az, hogy majdnem a könyv árának a felét a Google kapja, mivel megtehetik. Az árszabás részben rád van bízva, de csak bizonyos keretek között. Ennek ellenére megéri itt árulni, mivel biztos eladási pont. A probléma csak annyi, hogy a dokumentumnak rendelkeznie kell ISBN számmal.

ISBN számot pedig minden módosításkor újat kell igényelni, sőt formátumonként is. Tehát ha kiadsz valamit PDF-ben és E-PUB formátumban, akkor az 2db ISBN szám. ISBN szám igénylése némiképpen macerás, ezért csak  Scribd-en keresztül van árulva az új könyv.

Próbáltam magyar e-könyv oldalakkal is tárgyalni, de mindenhonnan mondhatni nevetséges árajánlatot kaptam. Volt olyan hely, ahol még nekem kellett volna fizetnem, hogy bekerüljön az áruház kínálatába a könyv, máshol pedig 1000Ft-on 200Ft haszon maradt volna eladásonként, ami a pofátlanság netovábbja.

Az ominózus eset, ami elgondolkodtatott, hogy van-e értelme az egésznek?

Tegnap az történt, hogy az összes eddigi könyvem felkerült egy torrent oldalra, majd még a nap folyamán le is került köszönhetően az üzemeltetők korrekt hozzáállásának. Ezen 2 óra alatt alatt majdnem 400-an töltötték le a könyveket. Ez két okból zavaró számomra. Egyrészt 400-at sose adtam el összességében az összes könyvemből, sőt nem is fogok szerintem. Másrészt, ha a 400-at 2000Ft-al számolom, akkor az egy szép summa lenne. Ha ennyit kerestem volna a könyvekkel, akkor már rég ingyenesek lennének.

Igazából nem is az zavar, hogy felkerült és töltötték, hanem az ahogy az emberek reagáltak kommentekben. Nem részletezném, de amit írtak az igencsak elgondolkodtatott, hogy van-e értelme az egésznek. Többszöri átgondolásra azt kell mondjam nincs.

Ezalatt értem azt, hogy tök felesleges nekem bajlódni az egésszel szabadidőmben, mert úgyse térül meg a befektetett idő és költség. Ez lehet pénzéhesen hangzik, de figyelembe véve azt a tényt, hogy a könyvek nagy része online ingyenesen olvasható, nem az. Persze megértem én, hogy senki nem keres jól, de ahhoz, hogy Arduino-val vagy Raspberry-vel foglalkozzon az ember, ígyis-úgyis be kell fektetni egy összeget, ami jóval több, mint maga a könyv. Így igazán ironikus mentség azt felhozni, hogy pénzbe kerül.

Egy ilyen könyv elkészítésének van anyagi vonzata, ha hiteles akarsz maradni. Elég nehéz írni Arduino vagy Raspberry Pi hekkelésről úgy, hogy nem rendelkezel az eszközökkel, és akkor nem beszéltem még az időről.

Van ugyebár az a matematikailag bebizonyítható összefüggés, hogy az idő = pénz. Jelen esetben ha 0 értéket rendelek az időmhöz, vagyis nem számolom óradíjban, akkor is nagy gáz van anyagilag, mert nem igen hozta vissza könyv a befektetett cuccok árát, ezek után meg végképp nem látok rá esélyt, hogy 0-ás költségvetés jöjjön ki belátható időn belül. (~2 év)

A kommentekből kirajzolódó lehetséges olvasótábor világnézete és hozzáállása a dolgokhoz igencsak demotivált és elszomorított. Nem szívesen dolgozok azért, hogy csak negatív véleményeket kapjak semmi építő jelleg nélkül. Konkrétan semmi kedvem nincs befejezni a Programozható elektronikák könyvet. Sőt, igazából a további könyvírástól is elment a kedvem és a baj az, hogy nem biztos, hogy valaha lesz ismét.

Lehet egy hónap múlva másként látom a dolgokat, az is lehet, hogy nem. Mindenesetre addig parkoló pályára kerül a projekt, foglalkozok mással. Ha esetlegesen folytatnám az írást, arról itt lesz beszámoló.

Lehet nyugodtan utálni a döntésért, valahol jogosan. Kívánom minden olvasómnak, hogy ne kerüljön hasonló szituációba.