Könyves történések és egy ajándék az olvasóknak

Nem volt egy ideje újabb írás, így gondoltam, időszerű egy helyzetjelentést tenni.

A múlt héten leakcióztam a Mikrovezérlős rendszerfejlesztés sorozatot fizess amennyit szeretnél akcióban. Szép számú letöltést produkált, amit köszönök szépen. Ennek kapcsán úgy döntöttem, hogy masszívan leakciózom a Gumroad felületen ezeket a könyveket, több okból kifolyólag. Az ár ezentúl 1 euró mindkét kötet esetén, de a vásárlónak lehetősége van többet adni érte, ha szeretne.

A Google Play felületen változatlan áron lesznek elérhetőek, mert a Google iszonyat nagy részesedést karmol le az árakból és nem is lehet egy bizonyos ár alá vinni a könyveket.

A Programozható elektronikák is nemrég akciós volt, de az az akció keserédes volt számomra. A Gumroad-on vásárolt könyvek vízjelezettek több helyen, így viszonylag könnyen visszakövethető, hogy ki vásárolt egy adott példányt. Ez szerintem a DRM egy elfogadható verziója. Simán odaadható olyanoknak, akikben megbízik az ember. Gond akkor van, hogy ha van olyan butuska a vásárló, hogy feltölti a PDF fájlt egy torrent oldalra. Ekkor ugye visszakövethető a vásárló neve és a számlázási adatok miatt kb. minden fontos rá vonatkozó információ.

A 90%-oa akció után hétvégén érdekes módon felbukkant a könyv a fent jelzett módon egy Torrent oldalon, amit végül a feltöltő távolított el, de nagyon gyorsan, miután számonkértem, hogy mégis hogy szándékozik rendezni a keletkezett anyagi hátrányomat. Kézzelfogható és elfogadható választ azóta sem kaptam sajnos, így gondolkodom jogi lépéseken. Sűrű bocsánatkérést és magyarázkodást kaptam “nem is én voltam, hanem a barátom macskájának az unokaöccsének a húga és nem tudom, hogy történhetett ez” stílusban.

Én csak egy dologra lennék kíváncsi: Miért kellett ez? Ezt felteszem az olvasóim felé is, mert tényleg érdekel a véleményetek. Sokba kerül közel 5 év fejlesztői munkája? Ti mit tennétek a helyemben?