Lara Croft and the Guardian of Light

A Steam Summer Camp sale akciójában ismerősöm megvette a Lara Croft and the Guardian of Light játékot. A játék újítása a korábbi Tomb Raider játékokhoz képest a kooperatív játékmód. Eleinte szkeptikus voltam a játékkal kapcsolatban, de azt kell mondjam kellemesen csalódtam.

A játék nem a “fő” Tomb Raiderek vonalát követi, tehát nem a széria IX. Része. Afelé mellék szál. Érdekesség lehet a játékkal kapcsolatban, hogy DVD-n és más fizikai adat hordozón nem jelent meg, csak és kizárólag letöltésen keresztül szerezhető be.

A történet a következő: “Egy ősi maja monda szerint évezredekkel ezelőtt két ősi maja istenség, Totec és Xolotl vívott ádáz küzdelmet egy misztikus tárgyért, a Füst Tükréért. A véres összecsapásban végül Totec, a jó isten győzedelmeskedett, aki egy titkos, rejtett templom falai között rejtette el az értékes tárgyat. Ugorva az időben, kétezer évvel később találjuk magunkat, amikor is Lara Croft Dél-Amerikában próbál az  ősi, elveszett tárgy nyomaira bukkanni. A kutatás sikeresnek bizonyul, a csinos régészhölgy feltárja a Füst Tükre lelőhelyét, az értékes tárgyat azonban elrabolják Lara-tól, a tolvaj pedig balga módon nem tud ellenállni a csábításnak, így használja is azt. A következmény katasztrofális: a két ősi maja rivális, Totec és, az apokalipszisre szomjas Xolotl is feltámad. A mi feladatunk lesz, hogy Totec-kel karöltve megállítsuk a még mindig hataloméhes Xolotl-ot és híveit, az általa feltámasztott halottakat és zsoldosait.” (Forrás: www.tombraiders.hu)

A játékból csak a Kooperatív módot volt szerencsém tesztelni. Igencsak hangulatos játék, ami 1-2 sör és esetlegesen chips társaságában pár óra laza kikapcsolódást tud okozni. Grafikailag és történetileg nem mondható nagy durranásnak a játék, de eleve nem is ez a cél. A hangsúly a játék élményen van. A korábbi Tomb Raider játékokhoz képest a játék menet jóval felgyorsultabb. Több ellenféllel kell megküzdeni, és kevesebb időt kell tölteni az ugrálgatós részek megtervezésével. Vicces tud lenni az a szituáció, mikor elbénáz valamit az ember, és emiatt a másik vagy esetleg mindkét játékos szív.

Sajna a PC verziónak vannak érdekes dolgai PC-s mivoltából. Az alap probléma ott kezdődik, hogy a PC egyszerre egy billentyűzetet és egeret kezel. Ezáltal a második játékos Gamepad használatára kényszerül. Mivel PC-n úgymond nincs szabványosított játék vezérlő (Xbox 360 kontrollert ajánlanak újabb játékokhoz), így nem mindegy hány gombos Gamepad-et akar használni az ember. Első körben ugyanis az én Genius MaxFire G08XU vezérlőmmel próbáltuk meg játszani a játékot. Azonban kiderült menet közben, hogy 8 gomb nem elég a játék vezérléséhez. Pár nap kihagyás után beszerzésre került egy Trust Crossfire 16784 Ps3 kompatibilis Gamepad, amely már megfelelő számú gombbal rendelkezett a játékhoz.

Ezek után nem ért véget a megpróbáltatás, ugyanis a játék 2-3 alkalommal kifagyott a kontroller beállítása közben. Mikor működésre sikerült bírni, akkor is nagyjából 1 percbe telt neki, mire megtalálta a játék vezérlőt. Valamint egy játékvezérlő, billentyűzet és egér felállásban csak a második játékos használhatja a játékvezérlőt. Ezen apróságok igencsak negatívumként hatnak a PC verzió esetében. Nem feltétlenül PC-n, de mindenképpen érdemes beszerezni a játékot, ha van kivel játszani vele.