Lego Star Wars I & II

LEGO. Egy játék, amivel elég sokan játszottak fiatal korukban, ezért különösebb bemutatásra nem is szorul. A Star Wars előzmény triolgia megjelenése óta (1999) a filmhez kapcsolódó építőkészletek is elérhetőek. LEGO szoftver játékok is léteznek régóta, azonban a 2005-ben megjelent LEGO Star Wars-ig ezek említésre nem érdemesek gagyiságuk miatt.

Amint említettem a bevezetőben, nem mai játék az első rész. 2005-ben jelent meg. A Star Wars előzmény trilógiát dolgozza fel. (Baljós árnyak, Klónok támadása, A Sith-ek bosszúja)

A Második rész 2006-ban jelent meg, ami az eredeti trilógiát dolgozza fel.(Új remény, Birodalom visszavág, A Jedi visszatér)

Mindkét játék “szabadosan” kezeli a történetet, vagyis a kulcs momentumok megvannak minden filmből, azonban sok esetben poénosan tálalva, ami magában elég érv a játékok végigjátszására. Valamint a játékok előnye, hogy Kooperatív módban is játszhatóak.

A kooperatív mód mellet lehetőség van a egyjátékos üzemmódban is vinni a játékokat, de ekkor fel kell készülni a következőre: Baromi nehezek lesznek és ez nem vicc. A nehézség abból fakad, hogy egyszerre elég sok ellenfelet zúdít a gép a játékosra, akik mindig azt a karaktert támadják, akit éppen a felhasználó irányít.

Alapból csomó (változó számú a film és jelenet alapján) karaktert kapunk a játékok során, akiket irányíthatunk. Általában minden karakter rendelkezik speciális képességekkel, amelyekre előbb-utóbb szükség lesz a játék teljesítéséhez. Tehát a játékok folyamán ide-oda váltogatni fogunk a karakterek között. Amennyiben nem ember irányítja a karaktert, akkor a gépi intelligencia csupán arra képes, hogy a a karaktereket a játékos után küldi, hogy “kéz alatt” legyenek, ha kellenek. Tehát hiába van 5-6 támadásra képes karakter is a képernyőn, gyakorlatilag csak a felhasználó által irányított fog támadni az esetek 90%-ban.

Emellett az irányítás egy picit frusztráló tud lenni. Az alap billentyűzet kiosztással játszatatlanok. Saját testreszabás után játszható a játék, de sokkal jobban jár az ember, ha gamepad-dal játsza a játékot. Megjegyzem a két játékos módhoz nem szükséges ugyan gamepad, de erősen ajánlott  egy beszerzése.

A kooperatív játékmóddal kapcsolatosan további frusztráló dolog a normális osztott képernyő hiánya. Ami annyit jelent, hogy mind a két játékosnak a kamera látószögében kell lennie. Tehát ha az egyik játékos lemarad, akkor a másik nem tud tovább menni. Ezen hiba a későbbi Lego játékokban javítva lett tudomásom szerint.

Ezen hibákhoz hozzá lehet szokni mindkét játék esetében. Érdemes végig vinni a játékokat, legalább egyszer. Azonban köszönhetően a rengeteg rejtett bónusz tartalomnak, amely első végig játszáskor nem érhető el, nagyon magas az újrajátszási értéke mindkét játéknak.