Letörölt fájlok visszaállítása

Szokták mondani, hogy a fontos adatokról legyen biztonsági másolat, mivel a baj elég könnyen beüthet. Egy másik mondás szerint kétféle ember létezik. Akinek veszett már el adata és akinek fog. Tegyük fel, beütött a baj és nincs biztonsági másolat. Bizonyos körülmények között lehetséges ezen adatok visszaállítása megfelelő programokkal. Más esetben szakemberhez kell fordulni. Ezen írásban az adatvisszaállítási lehetőségeket mutatom be.

Adathordozók és sérülési módjai

A különböző adathordozók fizikailag különféleképpen sérülhetnek meg. A fizikai sérülések jellemzője adathordozótól függetlenül, hogy házilag szinte semmilyen módon nem állítható helyre adat az eszközről. A legtöbb esetben a helyreállítási kísérleteinkkel csak ártani fogunk. Itt érdemes mérlegelni, hogy mennyit ér meg nekünk az adat. Adatvisszaállításra specializálódott cégek precízen, megfelelő körülmények között megpróbálkoznak adatok visszaállítással, de ennek igen nagy költsége is lehet. Továbbá ekkor sem biztos, hogy minden maradék nélkül meglesz.

Optikai lemezek – CD, DVD

Az optikai lemezek leggyakoribb meghibásodása a karcolódás, illetve régebbi írott CD-k esetén a fényvisszaverő réteg oxidációja. A karcolódás mértékétől függően lehet, hogy sikerül adatot kinyernünk a lemezről, de az is lehet, hogy nem. Az is elképzelhető, hogy éppen a mi olvasónk nem olvassa be a lemezt, de egy másik olvasó elboldogul vele. Az biztos, hogy el lehet játszani az ilyen lemezek visszaállításával. Jellemzője az ilyen lemezeknek, hogy az olvasási sebességük drámaian alacsony, úgyhogy egy CD/DVD teljes olvasása elképzelhető, hogy eltart több órán át is. Érdemes a teljes lemezről egy lemezképet menteni úgy, hogy a rossz szektorokat is írja bele a fájlba. Majd a fájllal eljátszani, hogy melyik fájl helyreállítható és melyik nem. Így csak egyszer kell végigszenvedni az olvasási folyamatot.

Oxidálódott CD lemezek esetén, főleg, ha durván sérült a lemez, akkor nagyjából 0 fájlt állítunk vissza. Azonban ha csak 1-2 helyen oxidálódott a lemez, akkor jó eséllyel csak 1-2 fájlról kell lemondanunk. De ez is lemezfüggő. Ha egy fájl van csak a lemezen, akkor esélyes, hogy nem fog sikerülni a helyreállítása. Esetlegesen a helyreállítás esélye növelhető, ha megtisztítjuk a lemezt megfelelően.

Memóriakártyák, USB kulcsok

A leggyakoribb sérülési mód ilyen eszközök esetén a flash adattároló memória elhasználódása. A memória minőségétől és használati módjától függően ez minden flash memória esetén előbb-utóbb bekövetkezik. A memória bizonyos részei a nagy használat miatt elhalnak, adat tárolására tovább nem képesek. Ezen memóriaterületeket a legtöbb olcsó pendrive nem tudja megjelölni, hogy ne használja. Memóriakártyák esetén a vezérlő hiányában ez nem is lehetséges. Szóval egy ilyen hibás eszköz használata körülbelül egyenértékű az orosz rulettel. Mivel nem igen tudható, hogy olvasható lesz e a felmásolt fájl, vagy nem. Általában a vagy nem opciónak igen nagy az esélye.

Ilyen memóriákból fájlok visszaállítása házi körülmények között szoftverrel lehetetlen, bárki bármit is mondjon. Leghamarabb csak adat visszaállításra szakosodott cégek tudnak az ilyen eszközökkel kezdeni valamit, de akkor is megvan az esélye annak, hogy semmi sem nyerhető ki a memóriából.

Merevlemezek, SSD meghajtók

Merevlemezek esetén a mechanika és az elektronika is meg tud hibásodni. SSD lemezek esetén a memória tud meghibásodni a memóriakártyák kapcsán említett módon. Az azonban biztos, hogy ha hardveres sérülésről beszélünk ezen meghajtók esetén, akkor erre specializálódott szakember segítsége nélkül lemondhatunk a fájljainkról. Házilag fizikailag sérült lemezről adatot ne próbáljunk meg visszaállítani, mert több, mint valószínű, hogy csak rontunk a helyzeten. Szóval ha furcsa hangokat kezd kiadni a merevlemezünk, akkor a legjobb döntés leállítani/kikapcsolni a gépet, majd szakemberhez fordulni.

A felhasználói hiba

Felhasználói hiba alatt én a fájlok véletlen letörlését értem. Itt érdemes megjegyezni, hogy a felülírás nem azonos a törléssel. Ha felülírtunk egy fájlt egy másikkal azonos néven, akkor nem tudjuk visszaállítani. Ha csak véletlenül töröltük a fájlt és ezt időben észrevesszük, akkor jó eséllyel még vissza tudjuk állítani. Ez az miatt lehetséges, mert minden hagyományos (eltekintve néhány egzotikumtól)  fájlrendszer egy Fájl Allokációs Táblával kezdődik (FAT tábla). Ez mondja meg konkrétan, hogy egy fájl fizikailag hol helyezkedik el a lemezen.

Ha törlünk egy fájlt, akkor a lemezről fizikailag úgy lesz törölve, hogy a FAT táblából vagy eltávolításra kerül, vagy a fájlhoz tartozó szektorok szabadnak lesznek jelölve. Általában az utóbbi törlési módot szokták alkalmazni, de ha az első eset áll fent, akkor is visszaállítható a fájl, bár több erőforrást fog igényelni.

Kereskedelmi forgalomban több ilyen adat helyreállító szoftver kapható, mint amennyi csillag van az égen. Azonban az biztos, hogy ingyenes szoftverekkel nem sokra fogunk menni, mivel ami használható is, az pénzbe kerül nem véletlenül.

Az ingyenesnek mondott programok legtöbb esetben csak olyan fájlok visszaállítására jók, amelyek szektorai szabadnak lettek jelölve. Ilyen program például a Softperfect File Recovery, ami használata igen kézenfekvő. A program telepítést sem igényel, csak rendszergazda jogosultságokkal kell futtatni. A program elindulása után a legördülő menüből ki kell választani a használni kívánt meghajtót, majd megnyomni a keresés gombot. A keresés eredményeit egy listában jeleníti meg.

 

A visszaállítandó fájl kiválasztása után jobb kattintás után egy menü jelenik meg, ahol kiválaszthatjuk, hogy visszaállítjuk a fájlt az eredeti helyére ( visszaállítás menüpont) vagy egy másik helyre. Érdemes egy teljesen másik meghajtóra helyreállítani, nehogy további károkat okozzunk esetleges felülírással. A fájlunk megkeresésekor szűkíthetjük a kört kiterjesztés és fájlnév megadásával, de ez néha hibásan működik a programban.

Ha a fájlunk nincs a listában, akkor több, mint valószínű törölve lett már a FAT táblából is. Ekkor már nem garantálható a fájl épsége. Ilyen visszaállításra fizetős programok képesek, amelyek úgy működnek, hogy a lemez területét átfésülik fájlok után kutatva. Ez a lemez méretétől és a gép sebességétől függően igen hosszú ideig is eltarthat. Fizetős alternatívák közül nem mutatok be egyet sem, mivel a próbaváltozatai az ilyen szoftvereknek általában csak arra jók, hogy kiírják, hogy megvan e a fájl és hogy meg tudnak e próbálkozni a helyreállítással. Szóval nem igen tesztelhetőek, viszont szívesen tesztelnék egy ilyen programot, de egyenlőre szükségtelenül megvenni egy 10-20 ezer forintos programot nincs kedvem.

A visszaállíthatóság egyébként szoftveres esetben nagy mértékben függ a lemez használatától. Ha törlés után nem írunk a lemezre adatot, akkor igen hosszú ideig épek tudnak maradni a fájlok. Viszont ha a rendszermeghajtóról veszett el fájl, akkor sajnos az írási műveleteket nem tudjuk kivédeni, mivel a rendszer folyamatosan módosít 1-2 fájlt. Ezért lenne érdemes külön partíción elhelyezni a rendszert és az adatokat.