Linux alrendszer Windowson

Az augusztus 2-án megjelent évfordulós Windows frissítés nagy újdonsága a Linux alrendszer, amely natív Linux binárisok futtatását teszi lehetővé Windows rendszeren. Az alrendszer alapértelmezetten nincs feltelepítve és bekapcsolva. A leírásból kiderül azonban, hogy hogyan lehet bekapcsolni.

Mi ez?

A Linux alrendszer a Windows legújabb szolgáltatása, aminek segítségével natívan, újrafordítás nélkül képes Linux operációs rendszerre fordított programokat futtatni. Ez számos lehetőséget kínál a fejlesztőknek. A Windows parancssor a PowerShell ellenére sosem volt annyira kidolgozott, mint egy Bash környezet, illetve a web és az IOT eszközök térhódításával a Linux is elterjedtté vált. A Linuxos eszközökre eddig Windows alól nem volt egy könnyű munka fejleszteni. Ezt hivatott egyszerűsíteni ez az alrendszer. Az alrendszer programjait, parancssorát az Ubuntu szállítja.

Ennek előnye az, hogy programok könnyen telepíthetőek és frissíthetőek apt-get segítségével, mint egy natív Linuxos gép esetén.

Telepítés

Mielőtt az alrendszert használatba tudnánk venni, telepíteni kell a Windows évfordulós frissítést. Ez géptől függően eltarthat egy ideig, akár egy órát is igénybe vehet. Ha a frissítés fent van, akkor a winver program futtatásával ellenőrizhetjük a rendszer verzióját (ez a frissítés után a 1607).

Windows 10 verzió ellenőrzése. A minimum kellő verzió 1607

Az alrendszert a Vezérlőpulton a Programok hozzáadása és eltávolítása ikonra kattintva, majd a Windows összetevők hozzáadása és eltávolítása menüpontban tudjuk aktiválni vagy deaktiválni. A keresett komponens neve: Linuxos Windows-alrendszer

Az alrendszer egyenlőre béta állapotú, tehát lehetnek benne kompatibilitási hibák. Az OK gombra kattintás után újraindítást kér a számítógép, de még ne indítsunk újra, mivel még egy-két beállítást meg kell csinálnunk, amik szintén újraindítást igényelnek.

Következő lépésben nyissuk meg a Gépházat, majd a Frissítés és biztonság menüpontban navigáljunk el a Fejlesztőknek lapra és aktiváljuk a Fejlesztői módot. Ezután is újra kellene indítani, de még ne, mert még hátra van egy fontos beállítás.

lxrun_3

Az utolsó beállítás, amit módosítani kell, az a parancssor átállítása az új típusra. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy elindítjuk a cmd.exe programot (Windows+R, megjelenő ablakba: cmd.exe). A parancssor címsorán kattintsunk jobb gombbal, majd válasszuk a Tulajdonságok lehetőséget és a Beállítások fülön kapcsoljuk ki a Régi típusú konzol használata lehetőséget.

lxrun_2

Ha ezzel megvagyunk, akkor indítsuk újra a gépet. A gép  újraindítása után pedig nyissunk meg szintén egy parancssort, majd írjuk be a következő parancsot:

lxrun /install

Ez elindítja a szükséges eszközök letöltését és telepítését. A telepítés eltarthat egy ideig a net kapcsolat sebességétől függően. A telepítés végeztével megjelenik a Start menüben egy Bash on Ubuntu on Windows menüpont. A telepítés közben a keretrendszer kérni fog egy Unix felhasználó nevet és a sudo számára meg kell adnunk egy jelszót is.

lxrun_4

A Bash elindítása után a parancssor  úgy viselkedik, mint ahogy egy Linux alatt futó bash-től elvárható lenne. A Windowsos meghajtók tartalmát a /mnt mappán keresztül tudjuk elérni. Első indítás után érdemes kiadni a frissítési parancsokat és érdemes beállítani a magyar nyelvet:

sudo update-locale LANG=hu_HU.UTF8
sudo apt-get update
sudo apt-get update

Ezután nincs más dolgunk, mint élvezni az újonnan telepített parancssor előnyeit 🙂

lxrun_5