Másolásvédelmi megoldások létjogosultsága

Manapság minden megvásárolható program, játék, zene és film tartalmaz valamilyen másolásvédelmi megoldást. Érthető a kiadók álláspontja a termékeik védelmével kapcsolatban, de szükség van erre egyáltalán, vagy ér valamit? Mai írásomban ezen témát boncolgatom. Előre szólok, hogy az objektivitást néhol (szinte mindenhol) sikeresen mellőztem.

Először is kezdeném a személyes véleményemmel. A másolásvédelmi megoldások gyakorlatilag semmit sem érnek. Nagyon ritka az a program, ami megjelenése után nem sokkal nem kerül fel valamelyik népszerű letöltő oldalra. De ugyanez elmondható játékokról, filmekről és a zenékről is. Itt be is fejezhetném az érvelésemet, mivel látható, hogy semmi értelme az egésznek. Amit fel akarnak törni, azt feltörik, csak idő kérdése a dolog.

Azonban a történetnek itt nincs vége, mivel van aki megveszi eredetiben az alkotást, mivel támogatni szeretné a mű készítőit. Nos, igazából őt szívatják szét a másolásvédelmi hülyeségekkel. Tegyük fel, hogy vásárolok egy eredeti DVD-t, mert tetszett a film. Ebben az esetben, ha a DVD gyártója “igen kedves volt” (irónia), akkor a menübe jutás előtt legalább 1 figyelmeztetést meg kell néznem, hogy a másolás bűn és pokolra jutok, meg legalább 1 film előzetest, vagy legalább 2 filmstúdió logót, aminek köze nincs a filmhez, de át nem lehet őket tekerni. Ezzel szemben, aki letölti a filmet internetről, annak csak annyi dolga van, hogy megnyitja a kedvenc filmlejátszójában.

De ha a másolásvédelem mögött álló filozófiát nézem, akkor sem korrekt a dolog. Már a termék megvásárlásakor gyakorlatilag bűnözőnek néznek, hiszen nem véletlen védik másolás ellen a terméket. Ez elvonatkoztatás után olyan, mintha balta vásárlásakor egyből baltás gyilkosként kezelnének, pedig csak a lakosság 0,0001%-a fogja talán gyilkolásra használni az eszközt, míg a többi ember rendeltetésszerűen favágásra.

Egy újabb keletű baromság a másolásvédelem terén a folyamatos internetkapcsolatot igénylő ellenőrző rendszer. Ez a világegyetem legnagyobb hülyesége. Gyakorlatilag internet nélkül vesz az ember drágán egy darab műanyagot, ami semmire sem jó. Előfordulhat, hogy az internetszolgáltató miatt nincs internet, de az is előfordulhat, hogy a szerverek nem bírják a terhelést (lásd Diablo 3). De ne adj isten előfordulhat, hogy nem éppen széles sávon kapcsolódunk az internetre és indokolatlanul sokáig tart az ellenőrzés.

Félreértés ne essék, az internetes ellenőrzést még mindig humánusabbnak tartom, mint a folyamatos DVD ellenőrzést, abban az esetben, ha tudom azt mondani a programnak, hogy na most nem vagyok net közelben, szóval működj nélküle. Erre jó példa a Steam kliens. Ott van offline mód, szóval ha tudom, hogy net nélküli helyre utazom, futtathatom offline módban és tudok játszani.

Persze, ha a kiadók szemszögét nézem érthető, hogy védik a termékeiket, mivel a fejlődő országokban (köztük a miénk is) tény, hogy sok az illegális másolat. Ennek oka elsősorban véleményem szerint abban keresendő, hogy igen túlárazottan jelennek meg termékek. Ha pl. minden film 1000Ft-ba kerülne mikor megjelenik DVD-n/Blu-Ray lemezen, na akkor nem okozna senkinek sem komoly gondot a lemez megvásárlása. De játékok és CD-k esetén is ki lehetne találni egy elfogadható árat, amivel el lehetne őket biztos adni. Nem véletlen szokott sok film és zene rajta maradni a boltok nyakán.

Természetesen ekkor is maradna sok gagyi, ami a kutyának sem kell. Le kéne már állniuk a kiadóknak úgy globálisan az emberek hülyének nézésével. Normális minőségi termékeket kéne gyártani (film, játék) és az igazán tehetséges embereket felkarolni (zene) és nem ilyen X-Fucktor (igen, tudom, hogy elírtam szándékosan) és egyéb random tehetségkutatós embereknek a lemezét kiadni. Attól, hogy még nem üldözi le a színpadról őket 500 ember, nem biztos, hogy olyan zenészről beszélünk, akire emlékezni is fogunk pár év múlva a zenei karrierje alapján.

Szóval a legnagyobb baj a kiadókkal van és azok vezetőivel, akik a mai napig nem tudták megújítani a bakelit lemezek korszakából származó üzleti modelljüket. A másolásvédelem nem menő, a túlzott másolásvédelem meg egyenesen káros. Mert ha egy eredeti terméket irreálisan nehéz használni a másolásvédelem hülyeségei miatt, nos, akkor a kiadó biztos veszít egy ügyfelet, ha az ügyfél ért egy kicsit is az internethez. Márpedig egyre több ilyen ember van. Törvényeket hozatni pénzért a jelenség tiltására nem azonos a probléma megoldással.