Mass Effect 3: Extended Cut DLC és Multiplayer vélemény

Tegnap elérhetővé vált a borzalmasra sikeredett végű Mass Effect 3 kiegészítője, ami a játék végén történteket hivatott magyarázni. Ennek kapcsán újra nekiültem és végigjátszottam a játékot. Az írás itt-ott kicsit vulgárisra sikerült.

A játék vége szinte semmit nem változott sajnos. Ugyan úgy megvannak a lyukak a sztoriban. Egy-két lyukat ugyan eltüntettek, de ugyanakkor sikerült újabb lyukakat is ütni a “történetbe”. Ennek az egésznek olyan hangulata van, hogy tegyünk valamit az asztalra, hogy ne hőbörögjenek a rajongók. Sajnos azt kell mondjam eddig rajongó voltam, de ezek után nem mondanám magam annak. Legalább annyit sikerült elérniük a készítőknek, hogy mos tmár nem k**va sz*r  a vége a játéknak, hanem csak szimplán sz*r. Sz*r a Mass Effect sorozat első két részéhez képest, melyek újrajátszását az első végigjátszás után rögtön újrakezdtem. Itt nincs meg ez a motivációs erő egyáltalán. Ha nem jött volna ez az Extended Cut DLC, akkor az egyjátékos üzemmódját a játéknak bottal sem piszkáltam volna meg, de ugyebár a kíváncsiság nagy úr…

A végigjátszásom végét teljes egészében felvettem. Megtekintés csak saját felelősségre! Esetlegesen elszenvedett lelki traumákért nem vállalok felelősséget.

A játék többjátékos üzemmódja megérne egy külön bejegyzést, de mivel lusta vagyok így ide írom a tapasztalataimat. Kezdeném azzal, hogy nem 24/7-ben lógok fent multiplayeren. Ebből kifolyólag nem egy túl magas szinten vagyok. A többjátékos üzemmód már 2 DLC-t is kapott rengeteg új karakterrel és egy pár új pályával. Összességében, ha megy a játék, akkor nincs probléma vele. Igen élvezetes a játék, kellően nehéz, van benne kihívás.

Azonban az apró hibák miatt korántsem tökéletes. Első komoly baja a játéknak az Origin. Hibernálás után visszahozva a gépet Offline állapotban marad, így nincs multiplayer kapcsolat. Manuálisan újra kell vele kapcsolódni. Azonban erre nem figyelmeztet sehol a játék, csak mikor már majdnem 3 perce “communicating…” állapotban van a játék rájön az ember, hogy hoppá itt cselekedni kell valamit.

A Második igen nagy gond az, ha ne adj isten az ember talál szervert, akkor a játékosok hozzáállása igen érdekes sokszor. Ez alatt azt kell érteni, hogy mikor az ember bemegy egy szerverre játszani akkor a többi játékos kiszavazhatja. Ez nem lenne baj, csak sok esetben látva az ember szintszámát kapásból kiszavazzák, esélyt sem adva arra, hogy bebizonyítsa az ember, igenis tud játszani. Ha meg nem játszik az ember, akkor nincs szintlépés… Szerencsésebb lenne egy olyan rendszer, ahol csak hasonló szintű játékosokkal tudna játszani az ember.

A Harmadik gondot az apró kis hibák jelentik, amik lehetővé tesznek olyan hülyeségeket, hogy beakadjon az ember a falba, vagy átessen a pályán kívülre. Ezen hibák a megjelenés óta jelen vannak, bár egy részüket javították, még mindig akadnak gondok bőven.

Összegezve azt tudom mondani, hogy a Mass Effect számomra elveszítette különlegességét. Ez a kiegészítő megerősített abban, hogy felesleges volt több, mint 100 órát beleölnöm a sorozatba. Továbbá az is biztos, hogy nem veszek még egyszer olyan játékot, amihez köze van a Bioware-nek vagy az Electronic Artsnak. Szerintem lesznek még páran így ezzel.