Mass Effect 3: Leviathan, Omega és Citadel DLC vélemények

masseffect3 Ismét Mass Effect 3, de megígérem, utoljára. Korábban nem írtam a három nagy Single Player DLC-ről. Ennek oka az volt, hogy nem igen volt említésre méltó egyik sem, viszont a három DLC-ről együtt talán sikerül írnom egy értelmes cikket.

Nagyjából egy éve jelent meg a Mass Effect 3. része és ennek kapcsán ki is jött az utolsó DLC a játékhoz, ami a Citadel nevet viseli. Azonban mielőtt erről írnék, a korábbi DLC kiegészítőkről nem szabad elfelejtkeznem. Bár összegezve azt el lehet mondani az összesről, hogy nem éri meg egy sem az árát. Az egyes DLC-k véleményezése korántsem spoiler mentes, valamint vulgárisságtól sem mentes. Így mindenki saját felelősségére olvassa.

Leviathan

A történet a Reaper-ek és Harbinger (1. reaper) eredetéről szól, illetve azon misztikus fajról, akik megalkották a Reaper fajt. Páran túlélték, de kb le*rnak mindent és bujkálnak. Shepard megkeresi és ráveszi őket, hogy csatlakozzanak a harchoz. Naívan azt hinné az ember, hogy a vége a játéknak módosul, meg utalgattak rá, hogy módosul a vég. Én kis naív, meg ismét végigszenvedtem a játék végét, csak azért, hogy 3 extra sort mondjon a szellem hülyegyerek a végén. Semmi új animáció, semmi pusztulnak a Reaper-ek animáció. Csak extra War Asset, ami nem jelent semmit. Szóval igen rendesen kiváltotta bennem a b*zd meg Bioware érzést a DLC.

Omega

A történet az Omega űrállomás visszafoglalásáról szólt, amit még a háború elején foglalt el a Cerberus Aria-tól. Ezen történet egy 4 részes képregény formájában lett feldolgozva, amiből az első rész járt a Collectors Edition mellé. A DLC-ben a csapattagjaink közül nem szerepel senki. Az idő nagy részében Aria az egyedüli társunk, majd később csatlakozik Nyreen, egy női Turian, aki a háttértörténete szerint Aria társa. Kár, hogy a DLC végén meghal, mivel igen sok mindent ki lehetett volna még hozni a kettőjük történetéből. Gondolom így egyszerűbb volt az íróknak.

A DLC-ről igazán rosszat nem tudok mondani, de jót sem. Összességében az a véleményem, hogy rövid és unalmasra írt. Sokkal többet ki lehetett volna hozni a dologból.

Citadel

A történet a Citadel-en játszódik. Anderson a lakását átadja Shepard parancsnoknak, mondván, hogy neki nagyobb szüksége lesz rá, mint neki. Ennek kapcsán kapunk pár nap kimenőt is, amikor a bonyodalmak elindulnak. Kiderül ugyanis, hogy egy rejtélyes személy megakarja ölni Shepard parancsnokot. A rejtélyes személy pedig Shepard parancsnok klónja.

Hát őszintén ennél sokkal kreatívabb történetet is kerekíthettek volna. Ezt a jó ikertestvér / gonosz ikertestvér klisét már millió + 1 alkalommal láttuk.

De nem csak ebből áll a DLC. Ünneplésképpen van egy party, ami hangulatában hozza a Mass Effect 1 Citadel-en mászkálós részeit, egy csomó mini játék és egy teljesen új Citadel szint, ami eddig nem volt. Pozitívum, hogy egy csomó régi karakter feltűnik a játékban (konkrétan mindenki).

Véleményem az, hogy nem rossz, de önmagában ez sem éri meg az árát. Ez igazán bekerülhetett volna az alap játékba, mert akkor még poénos is lett volna, meg jó. De így egy pár végigjátszás után nem érzem úgy, hogy még egyszer végig kellene vinnem a játékot.

Összegzés

Ár/érték arányt tekintve egyik kiegészítő sem jó. Unalmasak, laposak. Igazán kihagyhatóak. Egyik esetén sem éreztem azt, hogy megérték az árukat. Ha engem kérdeztek, kihagyhatóak.

Sőt, tovább megyek. Amennyiben nem játszottál még a Mass Effect egyik részével sem, akkor ne is tedd meg soha. Kerüld el ezt a szériát, főleg ha szereted a Sci-Fi műfajt, mert ez a játék össze fogja törni a szívedet. Legalábbis a befejezése biztos.

Ha meg nem érted, hogy miért vannak felháborodva az emberek a 3. rész végén, mikor elfogadható szerinted, akkor az azért lehet, mert valószínűleg nem játszottál csak a 3. résszel. Játszd végig az elsőtől kezdve mind a három részt. Talán akkor megérted a problémát.

Ha nem nézném, hogy volt előzménye a játéknak, akkor azt mondanám, hogy kicsit unalmas a befejezés, de elfogadható. Viszont így, az
Extended Cut és a DLC-k ellenére is szimplán sz*r a befejezés a legtöbb Mass Effect rajongónak.

Felmerül bennem a kérdés, hogy egyáltalán maradt – e még Mass Effect rajongó az eredeti táborból? Számomra a 3. rész befejezése nem csak a 3. részt nullázta le, hanem az egész szériát. Ehhez pedig tehetség kell.