Mass Effect 3 vélemény

A hétvégén, konkrétan Péntek délután és a szombati nap folyamán befejeztem a Mass Effect trilógia záró részét. Kezdeti sokk után vegyes érzelmek öntöttek el a játékkal kapcsolatban. Ha számszerűen kellene értékelni, akkor lehetne rá adni majdnem maximális pontszámot, de szívem szerint egy hatalmas 0-át és egy kerüld el messzire minősítést adnék rá.

Egy jónéhány éve játszok már játékokkal, de egyet sem tudok említeni, amely ekkora csalódást okozott volna nekem, mint a Mass Effect 3. része.

A játék majdhogynem tökéletes az utolsó 10 percig. Itt nem arról van szó, hogy lehúzom, mert nem egy tipikus Happy End a történet vége, hanem arról, hogy teljesen mindegy, hogy mit csináltál az előző két játék folyamán, ugyan az a végkifejlet szinte minden esetben.

Persze a választás jogát felkínálják neked, hasonló módon, mint egy már a weblapomon is bemutatott játéknak a végén, (konkrétumot azért nem írok, mert ezzel már önmagában lelőném a játék végét) azonban a választási lehetőségtől függetlenül a végkifejlet minden esetben szinte ugyan az. Az az apró különbség amit beiktattak, az maximum egy ovodást tehet boldoggá.

A vége annyira rossz a játéknak, hogy gyakorlatilag 0-val teszi egyenlővé az újrajátszási értékét a játéknak és az egész Mass Effect sorozatnak. És nem viccelek. Ha komolyan gondolták a fejlesztők ezen befejezést, akkor játék tervezési kurzusokon tanítani kellene ezen esetet, hogy így nem fejezünk be egy játékot.

Az interneten jelenleg több kampány fut melyek célja, hogy a Bioware egy DLC formájában átdolgozza a játék befejezését. A facebook-on indult csoport támogatása folyamatosan növekszik. Szombaton este, mikor csatlakoztam a csoportnak nagyjából 3 ezer tagja volt. Most, mikor írom ezen sorokat már több, mint 17 ezer tagja van. Talán lesz valami a felvetésből, mert ebben a formában kriminális a végjáték.

Amennyiben lesz is DLC normális befejezéssel, akkor remélem ingyen lesz, legalább annak aki volt olyan hülye (köztük én is), hogy megvegye a Collectors Editiont. Amennyiben nem lesz DLC vagy mondjuk fizetős lesz, akkor meg letöltöm törten. A Multiplayer módja nem izgat a játéknak túlzottan, mivel egyáltalán nincs kedvem ezek után a Mass Effect sorozat bármelyik tagjával is játszani.

Annyi vigasztal, hogy nem csak én gondolkodok így. A masseffect.sfportal.hu oldalon olvashattok egy írást a témáról, amivel azt kell mondjam 100% 140%-ban egyet értek.

A szokásos, játékok esetén tőlem megszokott youtube blokk elmarad, mivel nem érdemli meg a játék, sem a készítők.