Memória bővítés HP Compaq nc6320 laptopban

Hosszú múltra visszatekintő történet, hogy egyik barátom Hp Compaq Nc6320 típusú gépében memóriát kellet volna bővíteni. Ez leginkább eddig anyagi okok miatt nem valósult meg. Azonban tegnap a körülmények adottak voltak, így megtörtént a dolog. A folyamatról készítettem egy pár fényképet, hátha jól jön valakinek.

Ez egy üzleti kategóriás laptop, nem éppen mai darab, azonban nem is az a semmire sem használható kategória. A legnagyobb gond vele az, hogy gyárilag csak 512Mb (DDR 2) memóriával lett szállítva. Ez meg ugyebár a mai világban nem sok mindenre elég.

A memória megrendelése és kiszállítása után neki is láttam a műveletnek, amely relatíve egyszerű.

Laptop kikapcsolása és az akumlátor eltávolítása után a hátoldalon található memória jelet tartalmazó panel eltávolítása következett, amelyet csupán egyetlen egy csavar tart. Ezen fedél alatt található a gyári WLAN modul és egy üres SODIM foglalat. A második SODIM foglalat a panel hátoldalán található. Ez csak a billentyűzet eltávolítása után lesz hozzáférhető.

A billentyűzet eltávolításához szintén ezen fedél alatt megbúvó két csavart kell eltávolítani első körben. Ezen csavart piros kerettel jelöltem a képen.

A Csavarok eltávolítása után a billentyűzet tetején található, Funkció billentyűk között lévő elválasztókat kell lehúzni a touchpad irányába. Ezen elválasztók valójában kis körmök, amelyek a helyén tartják a billentyűzetet.

A Körmök kioldása után simán ki lehet fordítani a billentyűzetet, ami alatt ott a gyárilag használt SODIM foglalat.

A memória cseréje és a laptop összerakása után első utunk a BIOS-ba vezessen, ahol megbizonyosodhatunk róla, hogy a művelet sikeres volt, és a gép felismerte a beszerelt memóriát. Érdemes a beépített tesztelővel is tesztelni a memóriát, biztos ami biztos alapon.

Érdekességképpen megjegyzem, hogy amennyiben a memória csere előtt csak hibernáltunk nem fog hibernálásból feléledni a rendszer. Ennek oka az, hogy a hibernálás lényegében úgy működik, hogy a fizikai memóriát a gép lemezre menti. Mivel a memória mérete megváltozott a visszaállítás sikertelen lesz.

Kiemelt kép forrása: http://www8.pcmag.com/media/images/128328-hp-compaq-nc6320.jpg?thumb=y