Mi az a PayPal és miért jó?

Szépen lassan Magyarországra is begyűrűzik a PayPal, azonban kevesen tudják, hogy miért is jó ez a rendszer, illetve sok tévhit is kering vele kapcsolatban. Mai írásomból kiderül, hogy mi a PayPal rendszer és miért előnyös használni internetes vásárlás során.

Mi ez és miért jó nekem?

A PayPal nem más, mint egy meglévő banki infrastruktúrára épülő internetes fizetési rendszer, ami lehetővé teszi az internetes bolt üzemeltetőknek az egyszerű és biztonságos pénzfogadást, valamint a felhasználóknak az egyszerű fizetést. Webshop üzemeltetőként azért éri meg használni, mert pofonegyszerűen fel lehet állítani egy fizetési rendszert, ami még számlázni is képes. Felhasználói oldalról előny, hogy a vásárlás nem jár extra költséggel, és a tranzakciók visszavonhatóak. Ez azt jelenti, hogy ha nem kaptuk meg a rendelt terméket, vagy nem azt kaptuk, amit vártunk, akkor a PayPal rendszer fogja “behajtani” az eladón az összeget.

Ezen rendszer alkalmazásával megkerülhetőek az internetes csalók, mivel legyen szó bármekkora összegről is, visszakapjuk, ha nem, vagy nem megfelelő ellenszolgáltatást kapunk a pénzünkért. És mint említettem, mindez ingyenes számunkra. A pici turpisság abban van, hogy a tranzakciós díjakat, amiből a rendszert tartják fent, az eladó fizeti meg. Ez százalékosan 1,9-3,4% között mozog tranzakciónként. Minél több tranzakciót bonyolítunk le, annál kevesebb lesz a jutalék, amit fizetnünk kell.

Hogyan regisztrálok?

A regisztrációhoz először el kell látogatni a https://www.paypal.com/ oldalra, majd a Sign up gombra kell kattintani a bejelentkező ablak mellett. Ez átvisz minket egy olyan lapra, ahol meg kell adnunk az országunkat, a használt nyelvet és azt, hogy egyéni felhasználói fiókot szeretnénk létrehozni, vagy üzleti fiókot. Jelen leírás készítésekor az egyéni fiók létrehozását mutatom be. A rendszer nyelve magyarul még nem elérhető.

Regisztráció első lépéseEzt követően meg kell adnunk a rendszer által kért adatokat: az e-mail címünket, a nevünket és címünket, valamint a telefonszámunkat, és egy jelszót. Az e-mail cím és jelszó alapján tudunk belépni később a rendszerbe. Ezen adatok megadásával kész is a regisztrációnk. Ekkor még vásárolni nem tudunk.

Regisztrációs űrlapA vásárláshoz fel kell vinni a rendszerbe egy bankkártyát is. Ezt bejelentkezés után a  Profile menü Add or Edit Credit Card menüpontjában tudjuk megtenni. A rendszer elég sok kártyatípust támogat, közük az itthon népszerű Maestro, Mastercard és Visa típusú kártyákat is. A közhiedelemmel ellentétben nem elvárás, hogy legyen a kártya hátoldalán internetes vásárlásra jogosító CCV kód. Tehát ez egy biztonságos módszer lehet azoknak is, akiknek olyan kártyájuk van, ami nem alkalmas internetes fizetésre.

A kártya felvétele nem kötelező, banki átutalással is juttathatunk pénzt a PayPal fiókunkba, ekkor úgy működik a fiók, mint egy bankszámla. Azonban, ha felvisszük a bankkártyánkat is, akkor rugalmasabb lesz a rendszer használata. A kártya felvételekor 400Ft körüli összeget emel le a rendszer ellenőrző utalásként, ami 100%-ban jóváíródik a PayPal fiókban, vagyis levásárolhatjuk, vagy visszautaltathatjuk a bankszámlánkra.

A PayPal segítségével átutalásokat is fogadhatunk. Ehhez meg kell adnunk egy bankszámlát is, amennyiben a beérkező utalásokat kézzel fogható pénzzé szeretnénk konvertálni. Ez szintén a Profile menü alatt végezhető el, méghozzá az Add or Edit bank account menüpont alatt.

Biztonsági okokból a fiókunk alapértelmezetten limitált státuszban lesz. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos összeg felett nem lehetséges utalást indítani vagy fogadni. Ez szintén a csalások kiszűrése miatt van bevezetve.  A limitáció úgy oldható fel, hogy ellenőriztetjük személyazonosságunkat. Ez úgy működik, hogy a személyigazolványunkat be kell scannelni és fel kell tölteni a PayPal fiók megfelelő menüjében (Overview fülön a status melletti mező szövegére kattintva előjön az ellenőrzési folyamat menüpont). Továbbá a banki adatok hitelességének ellenőrzésére egy számlakivonatot is fel kell tölteni. A számlakivonatnál fontos, hogy ugyanarra a postai címre szóljon, mint amely segítségével regisztráltunk.

Regisztráció után élvezhetjük a PayPal nyújtotta szolgáltatásokat.

Vásárlás

A vásárlás egyszerűen működik. A PayPal fizetési mód kiválasztása után a bolt átirányít bennünket a  PayPal fizető felületére, ahol be kell jelentkeznünk a tranzakció jóváhagyásához. Ha a PayPal fiókunkban nincs elég összeg, akkor a rendszer a társított bankkártyáról veszi le a pénzt, ha pedig van valamennyi, de nem elég, akkor választhatjuk azt az opciót, hogy a számlán lévő pénz felhasználásával történjen a kifizetés, a fennmaradó részt pedig kártyáról vonja le.

Pénz visszakérés

Ha problémánk adódott, akkor a Resolution center menüben jelenthetünk egy tranzakciót. A tranzakció jelentésénél első körben ki kell választanunk, hogy nem engedélyezett tranzakciót szeretnénk jelenteni (valaki más vásárolt a nevünkben) vagy termékkel kapcsolatos tranzakciót. A termékkel kapcsolatos bejelentés úgy működik, hogy megadjuk a tranzakció azonosítóját, ezután a rendszer az eladónak jelenti, hogy probléma adódott a termékkel kapcsolatban. Ekkor 20 nap türelmi idő áll rendelkezésére az eladónak, hogy megoldja a problémát. 20 nap után, ha nem nyilatkozunk a probléma megoldással kapcsolatban, akkor a rendszer lezárja az ügyet, azonban ha a probléma felvetése után 7 nappal azt mondjuk, hogy vissza szeretnénk kérni a pénzünket, mert az eladó megoldása nem felel meg, akkor 30 napon belül a rendszer vissza fogja utalni az összeget, amit aztán az eladón valamilyen módszerekkel be fognak hajtani.

Pénz visszakérésének első lépéseÖsszegezve

A PayPal jó, mert segítségével kiszűrhetőek az online csalók, akiknek a száma főleg itthon Magyarországon szép számmal nőtt az elmúlt másfél,két év során. Ez köszönhető a jogszabályok változásának (50000 Ft alatt csak szabálysértési eljárás indulhat, aminek a következménye a csalóra nézve kb. a semmivel egyenértékű, több károsult esetén meg a rendőrségnek sok idő összevadászni, hogy kit is károsított, szóval kb. végtelenségig csinálhatja a csalásokat), valamint annak, hogy  az itthoni akciós és bazár oldalak még mindig a bizalmi vásárlásra építenek, holott ma már senkiben sem lehet bízni.

Éppen ezért olyan aukciós rendszeren keresztül, amely nem biztosít lehetőséget PayPal használatára, nem érdemes vásárolni. Helyette használjuk inkább az Ebay aukciós oldalt, ahol már jó ideje csak PayPal fiók segítségével lehet vásárolni.