Mi Band 1S: Az igen olcsó okoskarkötő

Az okos karkötők megjelenésekor nem gondoltam volna, hogy egyszer én is veszek egyet. Viszont 3765Ft-ért hülye lettem volna kihagyni. Teszten a Xiaomi Mi Band 1S
A legfontosabb kérdés, ami az olvasóban megfogalmazódhat, hogy hol kerül ennyibe a termék? Külföldi rendelés volt, a gearbest.com oldalról egy akcióban és jó forint/dollár árfolyamon vásárolva. Olyan jó volt ez az ár, hogy kapásból kettőt is rendeltem. Egyet magamnak, egyet a páromnak.

Kb 2 hét volt, mire a termék megérkezett Kínából. A karkötő nem jár sok tartozékkal. Egy gumi szíj, a karkötő magja és egy töltő kábel van a csomagolásban, illetve egy nagyon kínai ismertető papír, ami nem sokat ér.A doboz tartalma

A kézikönyv szerűség

Az első meglepetés a kicsomagolás után az volt, hogy az egyik karkötő töltőre téve nem reagált semmit, míg a másik a LED-ek villogásával jelezte, hogy töltődik. Első gondolatom ekkor az volt, hogy átvágtak, kaptunk egy rosszat.

Viszont úgy 2-3 órára töltőn hagytam, hátha csak szimplán nagyon le van merülve és arra sincs benne energia, hogy a LED-ek villogjanak. És láss csodát, 2-3 óra vegetálás után életjelet mutatott a töltőn.

A teljes töltöttséget nagyjából 4 óra alatt éri el az eszköz. Állítólag egy töltéssel olyan 30 napot kellene kibírnia, de ez erősen függ a használati módtól, így személyenként változó lehet.

A karkötő hivatalos alkalmazása a Mi Fit, ami az Appstore-ból és a Google Play áruházból is beszerezhető, de valamilyen okból kifolyólag csak telefonokat támogat az Android alkalmazás és csak azokat, amelyek rendelkeznek Bluetooth 4.0 kapcsolattal. Korábbi Bluetooth verziókkal nem tud együttműködni a karkötő, mivel csak a 4.0-ás szabvány támogatja az alacsony energiájú átvitelt, ami elengedhetetlen egy ilyen kis akkumulátor kapacitással rendelkező kütyü esetén.

Az alkalmazás beszerezhető APK mirror-ról is és telepíthető manuálisan a nem támogatott tablet eszközökre is, azonban valamiért nekünk nem sikerült bejelentkeznünk a kötelezően létrehozandó Mi Fit fiókba. Ez lehetett egyszerűen szerver oldali átmeneti hiba, vagy tényleg el van valami rontva az alkalmazásban.

Mivel Windows Phone felhasználó vagyok és párom is, így nem erőltettük tovább az alkalmazást, mivel úgy is telefonnal lesz használva.

A hivatalos alkalmazásra a firmware frissítés miatt lett volna szükség, mert az alkalmazás Windows Phone változatát egy külső fejlesztő készíti és igényli a legfrissebb verziós firmware-t. Szerencsére az alkalmazás is tud firmware-t frissíteni, de csak saját felelősségre. Megvan a kockázata, hogy nem sikerül a folyamat nem megfelelő használatból adódóan és ezért a fejlesztő nem vállal felelősséget senki helyett.

Jobb ötlet hiányában a Windows Phone alkalmazással frissítettük a firmware-t, problémák nem merültek fel. Frissítés után egyetlen nehézség az volt, hogy a karkötő párosítását törölni kellett és manuálisan kellett újra csatlakozni az eszközhöz.

A kis mérete ellenére igen jól gazdálkodik az akkumulátorral. Nagyjából 5 nap használat és az újdonság erején felbuzdulva napi szinten legalább 3x ellenőrizlek üzemmódban merült 85%-ra. Ha ugyanezt a tendenciát folytatja, akkor 25-26 nap alatt merül le 20% környékére, amikor már érdemes feltenni töltőre, ami nagyjából egybevág a gyártó által ígért 30 nappal.

No, de mégis mit tud ez a kis eszköz. A legfontosabb összetevője az eszköznek egy igen kisméretű, 40mA kapacitású akku, ami a meghajtásért felelős. Ehhez csatlakozik a központi vezérlő, beépített Bluetooth 4.0 támogatással, egy lépés számláló, egy szívritmus mérő, 3db LED és egy rezgőmotor, vagyis igen összetett kis eszköz ez.

Mi Band belseje

Az összetettséget tovább növeli, hogy mindez egy 14x36x9 mm-es 5 gramm súlyú kapszulában kapott helyett, ami IP67-es szigetelésű. Ez azt jelenti, hogy teljes mértékben védett por ellen és vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig. (0,15–1 m között 30 percig) A vízállóságot sikerült kipróbálnom. Akaratomon kívül kétszer is hulla fáradtan lezuhanyoztam vele és nem lett baja. Bár azért ezt napi szinten nem ajánlanám. Azóta én is jobban ügyelek rá 🙂

Ennyi technikai bevezetés után nézzük meg, hogy mire jó egy ilyen kütyü:

 • Napi mozgás követés
  Lépésszám, megtett kilométer, felhasznált kalória.
 • Alváskövetés
  Figyeli az alvás mélységét, ébredések számát, ágyban töltött időt. Ez a Windows Phone alkalmazásban fizetős funkció.
 • Ébresztés
  A beépített rezgőmotor segítségével ébreszt. Az ébresztés csak akkor marad abba, ha az ember kikelt az ágyból, szundi állapotba lehet tenni 5 percre a kéz megrázásával.
 • Szívritmus mérés
 • Hívás, SMS, értesítések jelzése
  Konfigurálható fényjelzést ad, vagy rezeg. Sajna API hiányosságából adódóan a Windows Phone változat ezt a funkciót nem tudja jelenleg (Augusztusi Anniversary Update után elvileg lehetséges).
 • Gyűjtött adatokból grafikonok, statisztikák készítése.
 • Telefon feloldása a karkötőt viselő személynek automatikusan
  Ezen funkció csak Android 5 vagy újabb telefonokon működik, folyamatosan bekapcsolt Bluetooth mellett.

Egy ilyen eszköz esetén a szoftveren múlik nagyon sok minden. A hivatalos alkalmazásról nem a legjobb  a felhasználók véleménye az értékelések alapján. A Windows Phone változat teszi a dolgát, folyamatosan fejlődik, így rosszat nem tudok mondani az alkalmazásról. Viszont a hivatalos alkalmazásokat nem tudtam kipróbálni az említett okból kifolyólag.

A Mi Band Magyarországon is kapható, némiképpen pofátlanul túlárazva. Az 1S változat, ami nekünk van, 11 ezer környékén mozog a legnépszerűbb webshopokban, a butább változata, ami nem tud szívritmus mérést, az meg 6-7 ezer közötti áron van.

Ezért vásárlás előtt mindenkinek azt tanácsolom, hogy gondolja át, hogy kell-e Magyarországon is érvényesíthető 1 év garancia a termék mellé.

Összességében azt kell, hogy mondjam, remek kis eszköz ez, a 3-4 ezer forint körüli árát teljesen megéri, főleg, ha az ember Windows Phone felhasználó és nem akar kiadni több tízezret egy Fitbit követőért.

Linkek: