Microsoft Security Essentials: ingyenes vírusírtó a Microsoft-tól

A vírusírtó az tipikusan egy olyan szoftver, amiért fizetni kell legtöbb esetben. Ingyenes alternatívákból nincs sok. Sokan az AVG, vagy az Avast megoldását használják. Volt szerencsém kipróbálni ezeket, de csalódtam bennük. A Microsoft már több, mint egy éve fejleszti a Security Essentials – t ingyen. Vírusirtó váltás kapcsán úgy gondoltam teszek egy próbát vele, és nem bántam meg!

Telepítés

A program telepítése igen egyszerű, aféle next-next-finish stílusú. A letöltő weblapon a használt operációs rendszerhez igazítva kínálják a letölthető változatot, szóval azok is telepíteni tudják, akik nem biztosak abban, hogy 32 bites, vagy 64 bites rendszert futtatnak. Opcionális frissítésként a Windows Update is felkínálja  a programot, amennyiben nincs vírusirtó feltelepítve.

Önmagában nem csodaszer

Csoda vírusirtó, ami mindentől megvéd, az sajnos nem létezik. A Security Essentials – t úgy tervezték, hogy szorosan együttműködjön az operációs rendszerrel. Hatékonyan csak akkor fog működni, ha:

  1. A Windows tűzfal engedélyezve van
  2. A Windows Update-et legalább havonta 1x futtatjuk és feltesszük a fontos biztonsági frissítéseket
  3. A Windows Defender engedélyezve van
  4. A felhasználói fiókok felügyelete (User Account Control) engedélyezve van

Ezen dolgok hiányában nem működik jól a Security Essentials és gyakorlatilag semelyik vírusirtó sem. A leggyakoribb hiba, amit el szoktak követni az emberek, az a Windows Update letiltása, mivel nem eredeti Windowst használnak. Itt megjegyezném, hogy a nem eredeti Windows változatok is részesülnek terméktámogatásban, szóval ilyen gépen is használható az Update. Ha meg a folyamatos nyaggatás zavaró, akkor tudom ajánlani egy korábbi cikkemet a használatáról.

Sebesség és felhasználói élmény

A program sebessége korrekt, nem tapasztalható különösebb lassulás feltelepítés után, a boot idő nem nőtt meg lényegesen. Telepítés után azonnal definíciós fájl frissítésbe kezd a program, ami után egy mélyrehatóbb ellenőrzés következik, amennyiben ezt a telepítés végén engedélyeztük.

Alapvetően szerintem egy biztonsági szoftvernek tennie kell a dolgát és csak akkor kell valamit mutatnia magából, ha valóban valami gond van. Szerencsére a Microsoft fejlesztői is így gondolkodnak, úgyhogy nem kapunk az arcunkban 30 másodpercenként “hú de biztonságban vagy”, meg “nagyon magányos vagyok, mert a tálcán ülök” típusú üzeneteket, és nem kapunk hangeffektusokat sem és egy bőrökkel felruházható 60+2 nap betöltési idővel rendelkező főablakot sem.

Viszont amit kapunk, az egy jól működő, átlátható grafikus felülettel rendelkező biztonsági program, méghozzá igen jó áron.

Egyetlen egy dolog nem tetszett a programban. Mégpedig az, hogy a Windows Update beállításait módosítja, úgy, hogy neki megfelelő legyen. Ez egy jó dolog az átlag felhasználók esetén, de mivel én nem éppen szokványosan használom az Update-et, számomra kicsit zavaró volt.

Beállítások

Beállítási lehetőségekről nagyon nincs mit mondani, mivel eléggé egyszerű a program, így különösebb szaktudást nem igényel a beállítása. Úgyhogy, itt csak azon pontokat emelném ki, amiket fontosnak tartok.

Első ilyen beállítási lehetőség a MAPS, ami a Microsoft Active Protection Service. Ez nem más, mint a Microsoft kártevők elemzésével foglalkozó szolgáltatása. Szinte minden vírusirtóban található hasonló szolgáltatás. Ennek lényege az, hogy ha a gépen vírust talál a program, akkor azt elküldi további elemzésre a Microsoft víruslaboratóriumába. Alapszintű tagságra van konfigurálva a program alapértelmezetten. Opcionálisan választható a kiemelt tagság, amivel jobban tudjuk a fejlesztők munkáját segíteni.

Másik fontos beállítás a vírusellenőrzés ütemezése. Alapértelmezetten egy igen hülye időpontra van konfigurálva. Ez amiatt gond, mert ha a beállított időben nem tud futni az ütemezett keresés, akkor biztos olyan időben fog futni, ami 90%,  hogy nekünk nem lesz megfelelő. Ezért érdemes módosítani az alapértelmezett beállítást egy olyan időpontra, ami előreláthatólag meg fog felelni.

További egzotikus beállítási lehetőség az ellenőrzés gyorsítása érdekében a fájlok, fájltípusok és helyek kizárásának lehetősége. Ennek lényege az, hogy kizárhatunk fájlokat név, típus vagy hely alapján az ellenőrzésből. Ez igen hasznos tud lenni, ha mondjuk x típusú fájlokkal dolgozunk nagyon sokat és ezen fájlok nagy részét mi állítjuk elő. Ekkor nincs szükség ezen fájlok ellenőrzésére, mivel nagy valószínűséggel nem vírust gyártunk (ha meg igen, akkor főleg érdemes kizárni az ellenőrzés alól 😀 ).

Végszó

Sok ingyenes vírusirtó kipróbálása után most először érzem azt, hogy huzamosabb ideig marad ez a program biztonsági megoldásként a gépemen. Megjelenésekor igen szkeptikusan fogadták a programot, főleg a nagy antivírus gyártók. Ennek oka elsősorban az, hogy konkurenciát jelent számukra a program, főleg a tudatos felhasználók körében.

Mivel nincs univerzális SI szabványosított mértékegység a vírusirtók jóságának mérésére, ezért hülyeségnek tartom kijelenteni, hogy egyik egyértelműen jobb tudás alapján, mint a másik. Viszont ha az árát nézem, és csak a többi ingyenes megoldáshoz hasonlítom, akkor egyértelmű győztes a Microsoft Security Essentials.