Minecraft

A ma bemutatásra kerülő játék leírásán sokat gondolkodtam, mivel egy általam ismert játékhoz sem tudnám hasonlítani, ugyanis műfajteremtő programról beszélünk. Mai írásomban erről a remek alkotásról lesz szó.

Műfajilag nem igazán meghatározható a Minecraft, mivel egy csomó játékműfaj keveredik benne, de a legmeghatározóbb eleme talán a Sandbox mivolta a játéknak. Ez konkrétan a Minecraft világában úgy realizálódik, hogy minden kockákból áll. Ezen kockák bányászásával/gyűjtésével új épületeket és újabb elemeket alkothatunk, szóval az igazi határ csak a képzeletünk, mint a Lego esetén.

Ez elsőre unalmasan hangzana, ha nem lenne benne kihívás. Erről az gondoskodik, hogy éjszaka zombik és különböző szörnyek lepik el a pályát, szóval éjszaka kimozdulni a világban nem tanácsos, vagy ha kimozdulunk, akkor Serious Sam-et is megszégyenítő mennyiségű ellenféllel kell szembeszállnunk.

További érdekesség, hogy a játéknak van egy befejezése is, szóval akár klasszikus értelemben is végigjátszható, de ha minden érdekességét fel akarja fedezni az ember, akkor több havi játékélményt kínál számára a program(konkrét végigjátszási idő nincs, mivel pályafüggő, ez csak egy becslés). Ez azért lehetséges, mert egyrészről a pályák véletlenszerűen generálódnak, és méretük hatalmas, mind szélességben és magasságban. Ha ez nem lenne elég, akkor 3 bejárható világot is kap az ember “pályánként”.

A negatív vélemények nagy része a grafikát kritizálja, ami a textúrák mérete miatt igen kockás. Ez afféle retró hangulatot adna a játéknak, ha mellette nem reggelizné meg az ember processzorát. Ennek technikai oka az, hogy Java-ban íródott az egész játék, ami nem lenne hatalmas gond, ha a a Java platform arról lenne híres, hogy erőforrás takarékos. Előnye viszont az, hogy multiplatform lehet tőle a játék.

Másik kritika, amit igen sokszor hangoztatnak, hogy drága és nincs kész. Az ár addig tűnik soknak, míg bele nem ásta magát az ember a Minecraft igencsak nagy világában, ami felfedezése után az ár nem is tűnik olyan soknak érte.

A játék valóban nincs kész, ugyanúgy, mint ahogy a divat sincs kész. Ez is folyamatosan fejlődik, változik. Szóval itt nem arról van szó, hogy a frissítések “csak” hibajavítások. Inkább felfoghatók DLC tartalmaknak a hibajavítások mellett. Ezen tartalmakat pedig ingyen kapja meg az, aki megvásárolta a játékot.

Igazi negatívum viszont az, hogy semmi, de semmi nincs elmagyarázva a játékban. Gyakorlatilag első telepítés után azt se tudja az ember, mihez kezdjen. Ez a játék igazi nagy negatívuma. Legalább linkelhetnének a Minecraft Wiki oldalra, vagy mellékelhettek volna egy YouTube linket is a játékban, ami elmagyarázza, hogy hogyan is kell játszani, miből mit tud csinálni az ember. Szóval kezdő és haladó játékosoknak hatalmas segítséget nyújt a Minecraft Wiki, ami újabban magyar nyelven is elérhető, bár magyarul még nincs annyi írás.

Zárásként, a szokásos YouTube blokk előtt annyit mondanék, hogy mindenképpen érdemes kipróbálni a demo verziót. Ennek hátránya az, hogy regisztrálni kell a minecraft.net oldalon. A minecraft.net oldallal kapcsolatban megemlítendő, hogy a regisztráció nem szüntethető meg.